Sobotka k nemeckým hraničných kontrolám: Je to prechodný postup

NETKY.SK • 17 September 2015, 14:03 • 2 min
Sobotka k nemeckým hraničných kontrolám: Je to prechodný postup

PRAHA - Kontroly na hraničnom priechode na diaľnici z Českej republiky do Drážďan, ktoré dnes zaviedlo Nemecko, sú podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) pokračovaním prechodného postupu, ktorý je reakciou na nekončiacu utečeneckú krízu, napísal dnes server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Český minister financií Andrej Babiš (ANO) sa zasa domnieva, že kontrolami sa Európska únia vracia nazad.

"Bezpečnostné opatrenia, ktoré nemecká polícia zaviedla na diaľnici A17 smerom do Drážďan, vnímam ako pokračovanie prechodného postupu, ktorý je reakciou na nekončiacu sa migračnú krízu a zlyhanie dôslednej ochrany vonkajších hraníc Schengenu," uviedol premiér, ktorého dnes citovali Novinky.

 

Sobotka je presvedčený, že členské štáty musia čo najskôr začať spoločne realizovať kroky na riešenie migračnej krízy vrátane ochrany vonkajších hraníc schengenského priestoru. "Čím skôr začneme kontrolovať vonkajšie hranice EÚ a regulovať na nich migračný prúd, tým skôr sa budú môcť skončiť tieto núdzové riešenia vnútri Európy," dodal šéf českého vládneho kabinetu.

 

Podľa Babiša sa EÚ kontrolami vracia dozadu. "Kontroly sú nepríjemné. Vraciame sa späť. Keď sme vstúpili do Schengenu, bola to veľká sláva. Toto nie je správne," povedal Novinkám Babiš a dodal, že podľa jeho názoru by sa mali uzavrieť vonkajšie hranice EÚ.

 

Šéf ANO Babiš je tiež presvedčený, že EÚ zaspala a mala brániť schengenský priestor skôr. "Každý štát si to teraz bráni sám. Je to chaos. Potrebuje sa urobiť nejaká rýchla akcia, ale obávam sa, že na spoločný postup je neskoro," pripustil Babiš. Dodal, že utečenci majú cieľ ísť do Nemecka a "keď ich pani Merkelová pozvala", žijú v tom, že Nemecko prijme neobmedzený počet utečencov. "To je neopakovateľná chyba," vytkol Babiš.

 

Zavedenie kontrol na hraničných priechodoch s Českom očakávali a považujú za logické opatrenie aj ďalší českí politici, ktorí sa v tejto súvislosti vyjadrili pre Novinky.

 

Podľa českého ministra vnútra Milana Chovanca (ČSSD) má Nemecko na kontroly právo. "Nie je to kontrola hraníc ako taká, je to výkon polície cielený na území Nemeckej spolkovej republiky s tým, že kontroly sa zameriavajú na prevádzačov," povedal Chovanec. Reakcie Prahy na nemecké kontroly nemajú podľa šéfa rezortu nateraz význam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies