Sobotka hral v Pekingu futbal a rokoval o priamych letoch do Prahy

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 14:10 • 2 min
Sobotka hral v Pekingu futbal a rokoval o priamych letoch do Prahy

PRAHA - Český premiér Bohuslav Sobotka začal dnes svoju návštevu Číny netradične, komentuje aktivity predsedu vlády v Ázii spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Prvé miesto, na ktoré zamierila česká delegácia, bol pekinský futbalový klub Kuo-an, ktorý spolupracuje s pražskou Sláviou, kde sa Sobotka zahral s čínskymi futbalistami s loptou. Na štadióne ho privítal starosta Pekingu Wang An-šun.

 

"Ukazuje sa, že futbal spája národy. Zistil som, že aj primátor Pekingu sledoval zápas ČR so Španielskom na majstrovstvách Európy. Nastáva výmena mládežníckych družstiev, zdá sa, že niektorí hráči z ČR by potenciálne mohli zamieriť sem do Číny. Čína sa snaží zlepšiť úroveň futbalu, inšpiráciu hľadá aj v ČR," uviedol Sobotka.

 

Premiér ďalej rokoval s administrátorom Čínskeho úradu pre civilné letectvo (CAAC) Feng Čeng-linom o rozšírení leteckého spojenia a uznávaní leteckých certifikátov na čínskom trhu.

 

"Sme v situácii, keď sme dosiahli konkrétne výsledky. Najlepšie, čo sa nám podarilo, je zvýšiť počet priamych letov medzi ČR a Čínou. Budeme mať tri priame letecké spojenia, čo vytvára unikátne podmienky v rámci strednej a východnej Európy," povedal novinárom po rokovaní Sobotka.

 

Prvá pravidelná linka medzi Pekingom a Prahou začala lietať vlani v septembri. Od 23. júna sa začne druhé pravidelné spojenie, a to na trase Praha - Šanghaj. Novou pravidelnou priamou linkou bude let z mesta Čcheng-tu v provincii S'-čchuan do Prahy.

 

Sobotka sa dnes stretol aj s predsedom štátnej banky Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) Ťiang Ťien-čchingom. Táto najväčšia banka sveta - čo sa týka výšky aktív - založí už čoskoro svoju pobočku v Prahe.

"Pokračujeme v lákaní finančných inštitúcií do Prahy. ICBC má súhlas čínskeho regulátora, rokuje sa ešte s ČNB (Česká národná banka). Našou ambíciou je, aby pribudli aj ďalšie banky," povedal Sobotka.

 

S českým ministrom dopravy Danom Ťokom rokoval aj o certifikáciách českých lietadiel, ktoré by sa mohli predávať v Číne. "Lepšia je situácia pre ľahké a ultraľahké lietadlá, pretože nie sme viazaní na rokovania medzi EÚ a Čínou a certifikácie môžu prebiehať," komentoval premiér.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies