Sobotka: EÚ nemôže byť rukojemníkom krajín, ktoré si nedokážu ochrániť hranice

NETKY.SK • 17 December 2015, 18:24 • 2 min
Sobotka: EÚ nemôže byť rukojemníkom krajín, ktoré si nedokážu ochrániť hranice

BRUSEL - Návrh Európskej komisie (EK) na vytvorenie Európskej pohraničnej a pobrežnej služby je príležitosťou na zmenu prístupu EÚ k ochrane jej vonkajších hraníc.

slovakia

left justify in out

Predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka dnes po príchode na summit EÚ v Bruseli uviedol, že jeho krajina tento návrh podporuje.

 

"Treba to využiť a podporiť to na Európskej rade, aby sme sa týmto smerom vydali. Ide o dôraz na ochranu vonkajšej hranice a na to, aby sa naplnili očakávania spojené so summitom EÚ-Turecko," povedal Sobotka.

 

Premiér ČR priznal, že sú členské krajiny, ktoré návrh exekutívy EÚ kritizujú, najmä pre kontroverznú časť o zásahoch európskej pohraničnej služby na hraniciach krajín, ktoré si svoje povinnosti neplnia, ale on v mene svojej krajiny na summite tento návrh podporí. Vyjadril nádej, že tak urobia aj ďalšie krajiny Vyšehradskej skupiny, ktoré dlhodobo volajú po dôraznejšej ochrane schengenských hraníc.

 

"Je tu priestor, aby sa o tom jednalo a hľadali sa riešenia, ktoré budú pre EÚ priechodné," uviedol český premiér. Dodal, že treba zadefinovať presné pravidlá nasadenia spoločnej pohraničnej stráže, ale na druhej strane "nemôžeme byť rukojemníkmi krajín, ktoré ležia na vonkajšej schengenskej hranici a neplnia si povinnosti alebo z nejakého dôvodu si tieto povinnosti nemôžu plniť".

 

Prínosom novej agentúry pre spoločnú pohraničnú a pobrežnú stráž je podľa Sobotku to, že bude mať za úlohu monitorovať vonkajšie hranice a bude mať dosť času na varovanie EÚ, ak sa situácia v oblasti migrácie zhorši. Ocenil, že táto agentúra bude tiež monitorovať kapacity jednotlivých krajín, ktoré sú k dispozícii, a upozorní, ak tieto kapacity nie sú dostatočné.

 

"Ten kontroverzný bod je až tou poslednou možnosťou, keď všetko ostatné zlyhá," zdôvodnil Sobotka scenár zásahov európskej pohraničnej služby aj bez súhlasu dotknutých krajín. "Bude použitý až vo výnimočných prípadoch. Ale pozrime sa na Grécko, kde stále nie sú funkčné hotspoty, stále tam prichádzajú migranti bez riadneho evidovania. A naozaj môže nastať situácia, že niektorá krajina túto úlohu nezvládne, a vtedy musí byť po ruke európsky mechanizmus," dodal český premiér. Takýto prístup podľa jeho slov zároveň zabráni prípadným vonkajším kritikám, že EÚ je slabá a nedokáže sa postarať o ochranu svojich hraníc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona