Sobotka: ČR na summite podporí slovenský návrh solidarity s migrantmi

NETKY.SK • 15 December 2016, 13:26 • 2 min
Sobotka: ČR na summite podporí slovenský návrh solidarity s migrantmi

BRUSEL - Česká republika na dnešnom summite EÚ v Bruseli - v rámci debát o migračnej politike - podporí návrh Slovenska na zavedenie takzvanej flexibilnej solidarity. Uviedol to český premiér Bohuslav Sobotka po príchode do Bruselu.

slovakia

left justify in out

Talianska delegácia naznačila, že dnešný summit využije na to, aby sa posťažovala na nedostatok solidarity zo strany krajín strednej a východnej Európy pri preberaní migrantov z talianskeho územia.

Sobotka v tejto súvislosti avizoval, že v Bruseli podporí návrh, ktorý na čele Rady EÚ presadzovalo Slovensko.

 

"Podporujeme snahu slovenského predsedníctva hľadať nejaký variant inej formy solidarity, než je preberanie utečencov z Talianska a Grécka. Náš postoj sa nemení," zdôraznil český premiér. Spresnil, že túto pozíciu zopakuje aj na tradičnom summitovom stretnutí premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4), ktoré spoločne odmietajú mechanizmus prerozdeľovania a kvóty pre migrantov. Nechcú pritom, aby sa tento mechanizmus stal súčasťou pripravovanej reformy azylovej politiky EÚ.

 

Sobotka dodal, že v oblasti migračnej politiky Praha podporuje dôraz na pomoc krajinám pôvodu a tranzitu migrantov a na ochranu vonkajších, schengenských hraníc EÚ. Na otázku, aký má byť postoj lídrov EU k Sýrii vo svetle posledných udalostí z Aleppa, český premiér zdôraznil potrebu humanitárnej pomoci, tak zo strany EÚ, ako aj jej členských štátov. Česká republika je podľa neho v tomto smere dostatočne aktívna.

 

"Treba pokračovať v tlaku na prezidenta Bašára Asada, na Rusko a ďalších spojencov, aby jeho akcie nepostihovali civilné obyvateľstvo, aby bolo možné riešiť krízovú situáciu v Aleppe a pripraviť priestor na rokovania, ktoré povedú k stabilizácii krajiny a k šanci pre sýrskych utečencov, aby sa mohli vrátiť do svojich domovov," skonštatoval Sobotka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies