Sobotka: Česku sa podarilo presadiť výhrady voči novým sankciám EÚ

NETKY.SK • 7 September 2014, 11:12 • 2 min
Sobotka: Česku sa podarilo presadiť výhrady voči novým sankciám EÚ

PRAHA - Český premiér Bohuslav Sobotka včera oznámil, že Českej republike sa podarilo presadiť hlavné pripomienky k sankciám Európskej únie voči Rusku za situáciu na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Vyjednávači podľa premiéra ochránili predovšetkým export obrábacích strojov a technológií pre ropný priemysel. České firmy by v prípade, že by ich nemohli do Ruska vyvážať, prišli ročne takmer o osem miliárd korún, dodal Sobotka, ktorého citoval spravodajský portál iDNES.cz.
      

Sobotka vysvetlil, že s českým vyjednávačom sa rozprával v piatok a ten mu potvrdil, že "všetky pripomienky sa podarila presadiť v maximálnej možnej miere". Premiér v tlačovom vyhlásení uviedol, že sa teda podarí ochrániť český strojárenský vývoz, ktorý by mohol byť ohrozený, ak by ČR súhlasila s pôvodným návrhom sankcií z dielne Európskej komisie.
      

Sankcie sú teraz formulované tak, že napríklad českých kľúčových exportérov obrábacích strojov a technológií pre ropný priemysel by to ohroziť nemuselo, uviedol Sobotka. Upravený návrh sankcií podľa Sobotku už menej poškodzuje európsku ekonomiku.
      

Konečnú podobu dokumentu má Európska únia predstaviť v pondelok 8. septembra, platiť by mal od utorka. Ak však vydrží pokoj zbraní na východe Ukrajiny, vyrokované sankcie EÚ by nemuseli začať hneď platiť, vyjadril názor premiér.
      

Podobné pripomienky ako ČR malo k novým sankciám aj Slovensko - súviseli napríklad s výrobkami tzv. dvojakého použitia, pripomenul web iDNES.cz.
      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies