Sobotka: Česko vyčlení 195 miliónov korún na pomoc Sýrii

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 08:36 • 2 min
Sobotka: Česko vyčlení 195 miliónov korún na pomoc Sýrii

PRAHA - Česká republika venuje počas nasledujúcich troch rokov 195 miliónov korún (7,18 mil. eur) na humanitárnu pomoc Sýrii. Po dnešnom rozhodnutí vládneho kabinetu o tom na Twitteri informoval český premiér Bohuslav Sobotka.

slovakia

left justify in out

"Vláda odsúhlasila ďalšiu humanitárnu, rozvojovú a rekonštrukčnú pomoc pre ľudí v Sýrii, v rokoch 2016-2019 na ňu poskytneme 195 miliónov korún," uviedol premiér.

 

Pomoc by mala smerovať na celé územie Sýrie vrátane obliehaných miest. Z českých zdrojov budú podporené projekty, na ktorých sa budú podieľať domáce neziskové, podnikateľské a akademické subjekty v spolupráci so sýrskymi a medzinárodnými organizáciami, ale aj vysielanie expertov, organizovanie školení a poskytovanie štipendií pre štúdium na českých verejných vysokých školách, píše český spravodajský server Novinky.cz.

 

"Tá krajina zažíva v poslednom čase strašné obdobie, utrpenie civilného obyvateľstva je nepredstaviteľné," vyhlásil v tejto súvislosti šéf českého rezortu diplomacie Lubomír Zaorálek. Najväčší balík, a síce 60 miliónov korún (2,21 mil. eur), podľa neho pôjde na bezprostrednú humanitárnu pomoc pre ľudí zasiahnutých vojnou.

 

Štyridsať miliónov z tohto balíka zasa pôjde na obnovu krajiny, konkrétne napríklad na výstavbu dopravnej infraštruktúry.

 

"Náš cieľ je, aby sa stále viac posilňovala rekonštrukcia krajiny. Hlavný cieľ je, že chceme pomáhať v krajinách pôvodu, aby odtiaľ ľudia neodchádzali, alebo pokiaľ odišli, aby sa tam mohli vrátiť," dodal Zaorálek.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona