Sobotka: Česko sa bude naďalej podieľať na vojenskej ochrane Pobaltia

NETKY.SK • 24 Máj 2016, 13:51 • 2 min
Sobotka: Česko sa bude naďalej podieľať na vojenskej ochrane Pobaltia

PRAHA - Česká armáda sa bude naďalej aktívne podieľať na ochrane vzdušného priestoru pobaltských štátov. Po rokovaní so svojím litovským náprotivkom Algirdasom Butkevičiusom v Prahe to dnes povedal český premiér Bohuslav Sobotka.

slovakia

left justify in out

Premiéri hovorili o bezpečnosti Pobaltia v súvislosti s blížiacim sa summitom NATO vo Varšave. Zhodli sa na tom, že aliancia by mala prejaviť jednotu a solidaritu a posilniť svoju prítomnosť na východe Európy, informuje webový portál Českej televízie (ČT).

 

Litva, Lotyšsko a Estónsko v minulosti už viackrát vyjadrili obavy z vojenských aktivít Ruska a požiadali NATO o trvalú prítomnosť v danom regióne. Ich požiadavky sa budú v júli riešiť na varšavskom summite Severoatlantickej aliancie.

 

"Je zrejmé, že jednou z dôležitých súčastí bude posilnenie aliančnej prítomnosti na východe Európy," uviedol Sobotka. "Je dôležité, aby NATO bolo schopné demonštrovať jednotu a solidaritu, a Česká republika je pripravená sa na tom podieľať," dodal.

 

Otázke vojenskej prítomnosti v Pobaltí sa na dvojdňovom rokovaní venujú tiež ministri obrany Vyšehradskej skupiny, ktorú tvoria Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko. Český minister obrany Martin Stropnický už skôr uviedol, že do Pobaltia by mohla Vyšehradská štvorka vyslať rotu, ktorej zloženie by sa obmieňalo.

 

Sobotka a Butkevičius sa venovali aj ekonomickým vzťahom svojich krajín a ich vedeckej spolupráci. Tam je podľa litovského premiéra veľký potenciál pre rozvoj, a pozval preto do Litvy českých vedcov i podnikateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies