Sobotka: Česko nevidí dôvod, aby EÚ teraz rozhodla o predĺžení sankcií voči Rusku

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 16:30 • 2 min
Sobotka: Česko nevidí dôvod, aby EÚ teraz rozhodla o predĺžení sankcií voči Rusku

BRUSEL - Česká republika nevidí dôvod na predĺženie ekonomických sankcií EÚ voči Rusku už dnes. Uviedol to český premiér Bohuslav Sobotka po príchode na summit EÚ do Bruselu.

slovakia

left justify in out

Sobotka zdôraznil, že EÚ má dostatok času - až do polovice tohto roku, keď vypršia ekonomické sankcie proti Moskve - aby zhodnotila situáciu na východe Ukrajiny a následne rozhodla ako ďalej konať.

 

"Ak nie dnes, tak to bude nabudúce alebo na nasledujúcom zasadnutí Európskej rady. Tento prístup sa mi zdá ako taktický z pohľadu EÚ. Sledovať plnenie minských dohôd a prijať rozhodnutie, keď na to bude dostatok času," vysvetlil svoju pozíciu český premiér.

 

Sobotka v rámci dnešných rokovaní lídrov EÚ v Bruseli očakáva diskusie o tom, ako prepojiť platné sankcie s dohodami známymi ako Minsk II, čo podľa jeho slov jedno s druhým úzko súvisí.

 

"Budeme dnes hovoriť o tom, či minské dohody sú alebo nie sú plnené. Pripomínam, že sú rozfázované do niekoľkých krokov po sebe a mali by trvať do konca roku 2015," uviedol Sobotka. Dodal, že zatiaľ nedošlo k usporiadaniu volieb na územiach ovládaných separatistami, ani pozorovatelia OBSE nemajú ešte prístup na všetky miesta a ukrajinská vláda nemá kontrolu nad spornými hranicami s Ruskom.

 

"Toto musí nasledovať pekne po sebe a preto v túto chvíľu sa nedá povedať, že minské dohody boli stopercentne splnené, lebo nemohli byť splnené. Domnievam sa preto, že EÚ by mala postupovať jednotne a máme dosť času na to, aby sme zvážili, kedy presne predĺžiť sankcie, ktoré platia so júla," zdôraznil český premiér. Zároveň pripomenul, že nemá signály o tom, žeby niektorá z členských krajín EÚ požadovala sprísnenie doterajšieho režimu sankcií voči Rusku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies