Sobotka: Česko ešte nevie sumu pre zverenecké fondy, Slovensko dá tri milióny eur

NETKY.SK • 15 Október 2015, 19:15 • 2 min
Sobotka: Česko ešte nevie sumu pre zverenecké fondy, Slovensko dá tri milióny eur

BRUSEL - Česká republika sa nebráni myšlienke vytvorenia spoločnej pohraničnej európskej stráže, ktorá by ochraňovala vonkajšie hranice EÚ. Uviedol to dnes český premiér Bohuslav Sobotka po príchode na summit EÚ v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Český premiér pripomenul, že jeho krajina dlhodobo podporuje myšlienku vytvorenia spoločnej pohraničnej stráže, ktorá by pomáhala pri ochrane vonkajších schengenských hraníc. Podporí ju aj počas diskusií premiérov a prezidentov na dnešnom summite, hlavné slovo v tejto otázke by však mali mať krajiny s vonkajšou hranicou EÚ.

 

Podľa Sobotku by sa tento nápad mohol realizovať buď rozšírením kompetencií agentúry Frontex, alebo vytvorením nejakej inej špecializovanej agentúry EÚ financovanej zo spoločného európskeho rozpočtu.

 

Predseda českej vlády zároveň potvrdil, že ČR vyšle do Maďarska kontingent policajtov na ochranu vonkajších hraníc tejto krajiny. Na summite neočakáva žiadne "strety" s chorvátskym premiérom po tom, ako Záhreb kritizoval zámer krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vyslať svojich vojakov a policajtov ozbrojené sily na ochranu maďarských hraníc.

 

"Vzhľadom na to, že sa na nás Maďarsko obrátilo s prosbou o pomoc, podobne ako ostatné krajiny V4 sa budeme v najbližších mesiacoch podieľať na ochrane tejto vonkajšej hranice," zdôraznil Sobotka.

 

Pripomenul, že z pohľadu migrantov je prvá vonkajšia hranica EÚ tá grécka, ktorá však nie je dostatočne chránená. Na balkánskej trase je potom pre migrantov ďalšou najbližšou schengenskou hranicou maďarská a rakúska. Sobotka však spresnil, že súhlasí s názormi, že najviac by bolo treba chrániť vonkajšie hranice EÚ v Grécku a Taliansku.

 

Na otázku novinárov, aký bude konečný finančný príspevok Českej republiky do zvereneckých fondov (trustové fondy), ktoré patria do širšieho plánu Európskej komisie na boj s migračnou krízou, Sobotka uviedol, že konkrétnu finančnú čiastku zatiaľ nevie povedať. Spresnil však, že už vyzval ministerstvo zahraničných vecí a ministerstvo financií, aby našli potrebné finančné zdroje, ktoré by mali byť uvoľnené do konca tohto roka. Ich výška bude známa po dohode oboch ministerstiev.

 

Slovenský premiér Robert Fico na rovnakú otázku médií odpovedal, že vláda dohromady vyčlenila na migračnú krízu v rozpočte 21 miliónov eur.

"Je to suma, ktorá je rozčlenená na viaceré programy. Do Svetového potravinového programu je to 300.000 eur, ďalších 300.000 eur pôjde do Fondu na podporu migrantov a utečencov Rozvojovej banky Rady Európy. Pre Sýriu alokujeme tri milióny eur," spresnil Fico. Zároveň pripomenul, že na počet obyvateľov a význam našej ekonomiky budeme v EÚ patriť k najvýznamnejším prispievateľom do tohto programu, známeho pod označením Madat.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies