Sobotka: Česká republika a V4 nesúhlasia s 13-ročným obdobím zmrazenia dávok

NETKY.SK • 19 Február 2016, 15:43 • 2 min
Sobotka: Česká republika a V4 nesúhlasia s 13-ročným obdobím zmrazenia dávok

BRUSEL - Česká republika na prebiehajúcom summite EÚ zastupovala skupinu okolo 10 členských štátov, ktoré mali podobné výhrady voči britským požiadavkám. Uviedol to dnes český premiér Bohuslav Sobotka.

slovakia

left justify in out

Premiér zdôraznil, že ČR sa aj vo štvrtok aj dnes aktívne zúčastňovala rokovaní o úprave vzťahov medzi EÚ a Britániou, pričom stále platí, že je snaha dosiahnuť dohodu, ktorá Davidovi Cameronovi umožní vrátiť sa domov s dobrou šancou na pozitívne ovplyvnenie referenda o zotrvaní krajiny v EÚ.

 

Podľa Sobotku ČR v rámci dnešných bilaterálnych rokovaní s Cameronom zastupovala aj Vyšehradskú štvorku (V4) a záujmy ďalších krajín, pričom dôraz bol na dve oblasti - indexácia detských prídavkov pre zahraničných zamestnancov v Británii a doba trvania ochranného mechanizmu (záchranná brzda) pre sociálne dávky, ktoré nie sú príspevkovo zadefinované.

 

Sobotka potvrdil, že britský premiér navrhuje 13-ročné obdobie pre zmrazenie vyplácania sociálnych dávok novým zahraničným zamestnancom. Dodal, že v tomto bode zatiaľ nie je dohoda, pričom viaceré členské krajiny toto obdobie považujú za príliš dlhé.

 

"Trinásť rokov je príliš dlhé obdobie a nezodpovedá to charakteru opatrení, ktoré by mali byť zavedené. Chceme kratšiu dobu," uviedol český premiér. Zároveň ocenil, že posledný návrh dokumentu pripravený pre lídrov EÚ obsahuje záväzok, že Európska komisia nepripraví legislatívne návrhy umožňujúce indexáciu iných dávok, ako sú detské prídavky. To je podľa neho pre ČR a krajiny V4 úspech v rokovaniach.

 

V súvislosti s migračnou krízou, o ktorej lídri EÚ rokovali vo štvrtok večer, Sobotka odmietol tvrdenia, že vyhlásenie predsedu Európskej rady Donalda Tuska o nemožnosti súperenia viacerých plánov pri riešení problému migrácie, je kritikou na adresu Vyšehradskej štvorky.

 

Premiér zdôraznil, že V4 prijala štvrtkové závery Európskej rady ohľadne migrácie a dodal, že všetky krajiny teraz v tejto oblasti postupujú podľa plánu A, čiže podľa scenára z Bruselu. Ten znamená, že Turecko aj Grécko splnia svoje záväzky.

 

"Ak Turecko a Grécko nenaplnia očakávania, ktoré my ako Česká republika a V4 do nich vkladáme, a tiež Rakúsko a Nemecko a západný Balkán, tak budeme musieť hľadať ďalšie varianty ako regulovať migráciu a preto V4 hovorí o záložných riešeniach," spresnil Sobotka. Zároveň dodal, že by to muselo byť po dohode s celou EÚ, v koordinácii s Gréckom a krajinami západného Balkánu.

 

Tieto úvahy však podľa premiéra ČR budú aktuálne, ak sa v najbližších týždňoch Turecku a Grécku nepodarí znížiť počty nelegálnych utečencov.

"Budeme pozorne sledovať čísla, spoliehame sa tiež na operáciu NATO a chceme aktívny prístup Turecka a Grécka aj z hľadiska vracania utečencov." povedal v závere Sobotka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona