Sobotka: Biden ocenil aktivity ČR v oblasti ľudských práv

NETKY.SK • 19 November 2014, 08:35 • 2 min
Sobotka: Biden ocenil aktivity ČR v oblasti ľudských práv

PRAHA - Americký viceprezident Joe Biden ocenil nasadenie českých vojakov v Afganistane a aktivitu ČR v oblasti ľudských práv. Uviedol to český premiér Bohuslav Sobotka po utorkovej schôdzke s Bidenom vo Washingtone, oznámil dnes server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Stretnutie podľa Sobotku potvrdilo dobré vzťahy oboch krajín a prebehlo v priateľskej atmosfére. Z pôvodne plánovanej pol hodiny sa pretiahlo až na 75 minút. Biden podľa Sobotku vyzdvihol úsilie českej vlády o zvýšenie výdajov na obranu, ocenil úlohu ČR v Sýrii, kde tamojšia česká ambasáda v kritických situáciách zastupuje záujmy USA. Pozitívne hodnotil aj rozhodnutie parlament ČR predĺžiť pôsobenie českých jednotiek v Afganistane, a to bez znižovania ich početných stavov. 

      

Americký viceprezident tiež kladne ohodnotil aktivity Českej republiky vo sfére ľudských práv. Biden sa vyjadril v tom zmysle, že ČR v tejto oblasti "boxuje nad svoju váhu", povedal Sobotka.  Podľa niektorých analytikov ale v poslednej dobe Washington znepokojili niektoré spochybňujúce komentáre českých predstaviteľov k problematike ochrany ľudských práv vo svete a k odkazu prvého prezidenta ČR Václava Havla. 
      

Jednou z tém prerokúvaných na utorkovej schôdzke bola aj energetická bezpečnosť. S Bidenom sa Sobotka podľa vlastných slov zhodol na tom, že bude výhodné, aby Európa zdroje energií diverzifikovala a nebola závislá na dodávkach z Ruska a aby vybudovala jednotný energetický trh, vrátane trhu s plynom.  Český premiér Bidenovi odporučil, aby Spojené štáty svojim partnerom v Európe viac otvorili svoje energetické zdroje a rozšírili možnosť vývozu plynu a ropy na európsky trh.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies