Sobotka: Babišovi vo veci reorganizácie polície neustúpime

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 14:09 • 2 min
Sobotka: Babišovi vo veci reorganizácie polície neustúpime

PRAHA - Českí sociálni demokrati trvajú na tom, že reorganizácia polície je odborná záležitosť, ktorá je v kompetencii policajného prezidenta a ministra vnútra. Vo svojom písomnom stanovisku, zverejnenom po dnešnom zmierovacom konaní, na ktorom sa zišli šéfovia koaličných strán, to uviedol premiér Bohuslav Sobotka.

slovakia

left justify in out

Sobotkove vyhlásenie je podľa spravodajskej televízie ČT 24 jasným odmietnutím ultimáta, ktoré dal ČSSD predseda hnutia ANO a minister financií Andrej Babiš. Ten podľa šéfa ľudovcov Pavla Bělobrádka na rannom rokovaní oznámil, že ANO vypovie koaličnú zmluvu, ak minister vnútra Milan Chovanec podpíše reorganizáciu polície.

 

Policajný prezident a minister vnútra urobili podľa Sobotku ústretový krok k vecnej diskusii tým, že odložili začiatok organizačných zmien zo začiatku júla na začiatok augusta tak, aby bol dostatočný priestor zapracovať pripomienky a návrhy generálneho prokurátora.

 

"Na vedenie polície a ministra vnútra nemožno vytvárať nátlak tým, že ANO avizuje vypovedanie koaličnej zmluvy. Na rozbitie vlády nie je žiadny dôvod, ČSSD je pripravená pokračovať v záujme občanov v koaličnej spolupráci," uviedol Sobotka.

 

Sobotka tým podľa ČT 24 neodmietol iba požiadavky ANO, ale dal najavo, že sociálni demokrati nemienia vyhovieť ani ľudovcom. Ich predseda Pavol Bělobrádek totiž dnes po skončení zmierovacieho konania Sobotku a Chovanca požiadal, aby ešte raz zvážili podpis pod policajnou reformou.

 

Najspornejšou časťou reformy je zámer zlúčenia protikorupčného útvaru a Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) do Národnej centrály boja proti organizovanému zločinu. ANO tento plán kritizuje ako nepripravený a vedený snahou odstrániť šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, ktorý sa v piatok vzdal funkcie a oznámil odchod do civilu.

 

Šlachta dnes Českej televízii povedal, že žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru má podanú, no momentálne "vyčkáva", nekonkretizoval však na čo. V rozhovore pre portál Aktuálně.cz bol konkrétnejší, keď uviedol, že sleduje vývoj a svoj odchod ešte zvažuje.

 

Demisiu, ktorú podal minulý piatok, však policajný prezident Tomáš Tuhý okamžite prijal a podľa informácií, ktoré priniesol Radiožurnál Českého rozhlasu, ÚOOZ dočasne povedie bývalý šéf protikorupčnej polície Milan Komárek. Ten má mať na starosti hlavne personálne otázky.

 

Pre Mladú frontu DNES Šlachta uviedol, že ešte zváži svoj ďalší postup, ale "ak tá reorganizácia zostane v tom stave, v akom nám bola predstavená vo štvrtok, u polície nadobro končím".

 

Policajti a civilní zamestnanci ÚOOZ zverejnili dnes podľa webu iDNES.cz svoje stanovisko k chystanej reforme polície, v ktorom vyjadrujú obavy, že nie je vôbec pripravená, a tvrdia, že vedenie im ju nepredstavilo ani v obrysoch, hoci je to zásadná vec. Policajtom vadí, že sa o nej dozvedeli z médií, čo považujú za alarmujúce, pretože čakali otvorenú, širokú a odbornú diskusiu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies