Sobotka: Ak Zeman odmietne niekoho z kandidátov, rezort povediem sám

NETKY.SK • 5 Január 2014, 15:39 • 2 min
Sobotka: Ak Zeman odmietne niekoho z kandidátov, rezort povediem sám

PRAHA - Podľa Sobotku odmietnutie vymenovania kandidáta ešte nie je dôvod, aby nebola vymenovaná celá vláda.

slovakia

left justify in out

Predseda ČSSD a pravdepodobný budúci český premiér Bohuslav Sobotka ešte nevie, kedy by ho prezident Miloš Zeman mohol poveriť zostavením vlády. Zeman je podľa neho na ťahu a mal by konať bez zbytočného odkladu. Podľa Sobotku si tri strany budúcej koalície už svoje odpracovali. Ak Zeman odmietne niektorého z kandidátov na ministerstvá, Sobotka by dočasne viedol rezort sám.

Informácie priniesol spravodajský portál Novinky.cz, ktorý sa odvolával na Sobotkove dnešné vyjadrenia v relácii Českej televízie Otázky Václava Moravca.

"Nie je stanovený žiadny termín. O dňoch sme nehovorili," uviedol Sobotka v televíznej relácii s tým, že reč bola "o horizonte mesiaca január".

Sobotka dodal, že na prezidentovo poverenie zostavením vlády bude čakať, a pripomenul, že ústava nestanovuje v tejto záležitosti žiadne termíny. S prezidentom sa chce stretnúť po tom, čo v pondelok ČSSD, ANO a KDU-ČSL podpíšu koaličnú zmluvu.

Strany sa už predbežne dohodli na menách kandidátov na ministerské kreslá a Sobotka s nimi v piatok 3. januára oboznámil aj prezidenta. Na debatu o týchto menách bude podľa Sobotku ešte dosť času, ale povedal, že keby prezident Zeman nechcel niektorého z adeptov na ministerský post vymenovať, viedol by dočasne rezort on sám ako premiér. Podľa Sobotku odmietnutie vymenovania kandidáta ešte nie je dôvod, aby nebola vymenovaná celá vláda.

Sobotka však verí, že podobná situácia nenastane, napísal web Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies