So ZMOS rokovať budem,výšku pomoci obciam zatiaľ nebudem konkretizovať

NETKY.SK • 8 Júl 2010, 07:33 • 2 min
So ZMOS rokovať budem,výšku pomoci obciam zatiaľ nebudem konkretizovať

So ZMOS rokovať budem,výšku pomoci obciam zatiaľ nebudem konkretizovať

slovakia

left justify in out

Situácia v oblasti financovania samospráv je podľa budúceho ministra financií Ivana Mikloša neľahká a stredopravá vláda preberá krajinu s rozvrátenými verejnými financiami. S predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktorí dnes vyslovili požiadavku smerom k novej vláde na mimoriadnu dotáciu v celkovej hodnote 141 miliónov eur, rokovať v blízkej budúcnosti Mikloš chce, no výšku kompenzácie dnes nekonkretizoval.
"Sme pripravení rokovať o tom, do akej miery budú akceptovateľné požiadavky predstaviteľov ZMOS. S istotou však teraz viem, že sa nedá predpokladať, že si ktokoľvek napočíta, že mal o toľko menej oproti pôvodnému rozpočtu, a teraz to bude chcieť všetko dofinancovať," povedal Mikloš na dnešnom brífingu.
Štátnemu rozpočtu bude podľa neho v tomto roku chýbať miliarda eur na výbere z daní a odvodov. "Nechcem spochybňovať a ani zľahčovať situáciu v ktorej sa obce nachádzajú v dôsledku nielen krízy, ale je to aj dôsledkom nezodpovedného a nekompetentného riadenia krajiny vládou Roberta Fica. Počiatek nevytvoril žiadnu rezervu. Ja tam vidím len miliardovú sekeru," uviedol Mikloš.
Dopady hospodárskej krízy spolu s ničivými povodňami v oblastiach takmer celého Slovenska spôsobili veľmi zlú finančnú situáciu všetkých miest a obcí v krajine. Samospráva preto plánuje rokovať s novými predstaviteľmi Ministerstva financií (MF) SR o mimoriadnej dotácii v celkovej hodnote 141 miliónov eur.
Uvedená suma predstavuje hodnotu, o ktorú momentálne mestá a obce vybrali na dani menej ako v minulom roku. Ide o vyše 12-% zníženie oproti roku 2009.
Žiadaná suma pozostáva z 88 miliónov eur, ktoré predstavuje zníženie výnosu dane z príjmov fyzických osôb na rok 2010, a z 53 miliónov eur na zmiernenie dopadov hospodárskej krízy.
Zo štátneho rozpočtu už mestá a obce tento rok dostali 33 miliónov eur, a to na kompenzáciu prepadu výnosu dane z príjmov fyzických osôb v dôsledku prehlbujúceho sa prepadu daňových príjmov v období hospodárskej krízy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies