So živnostníkmi o paušálnych výdavkoch zatiaľ nikto nerokoval

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 15:02 • 2 min
So živnostníkmi o paušálnych výdavkoch zatiaľ nikto nerokoval

BRATISLAVA - Zvýšenie limitu paušálnych výdavkov pre živnostníkov, ktoré si nový kabinet dal aj do programového vyhlásenia, zostáva zahalené rúškom tajomstva. A to napriek tomu, že rezort financií už vo svojej predbežnej informácii k novej legislatíve avizuje, že pripravuje novelu zákona o dani z príjmov, ktorej súčasťou by tieto zmeny mali byť. Hoci konkrétny návrh by mal byť do pripomienkového konania predložený už v júni tohto roku, o samotnej zmene limitu paušálnych výdavkov doteraz so zástupcami živnostníkov nikto nekomunikoval.

slovakia

left justify in out

Práve výsledkami rokovania so zástupcami živnostníkov pritom krátko po zverejnení programového vyhlásenia novej vlády minister financií Peter Kažimír podmieňoval aj výslednú zmenu výšky limitu paušálnych výdavkov. "Budeme samozrejme rokovať v prvom rade so zástupcami živnostníkov a malých podnikateľov. Je to všetko otázka rokovania, ktoré je pred nami,“ vyhlásil ešte v apríli šéf rezortu financií. Napriek tomu sa doteraz so zástupcami živnostníkov nikto nestretol, aby túto tému prerokovali.


"Zatiaľ nás nikto nekontaktoval v tejto veci. My dúfame, že nás nevynechajú, keď sa týka hlavne našich členov a vrstvy, ktorú zastupujeme,“ odpovedali predstavitelia Slovenského živnostenského zväzu na otázku agentúry SITA, či už o pripravovaných zmenách s rezortom financií rokovali. Podobne je na tom aj ďalšia organizácia zastupujúca živnostníkov, Slovenská živnostenská komora. Jej predsedníčka Daniela Jaslovská pre agentúru SITA uviedla, že zatiaľ sa s predstaviteľmi vlády nestretli a nemajú ani stanovený termín, kedy by sa takéto rokovanie malo uskutočniť. Mlčí aj samotný rezort financií. "Na tieto otázky je nateraz predčasné odpovedať,“ znela odpoveď z tlačového odboru ministerstva na otázku, či už majú naplánované stretnutia so zástupcami živnostníkov a s akými predstavami na ne pôjdu.


Hoci do vypracovania konkrétneho legislatívneho návrhu novely zákona o dani z príjmov, ktorej súčasťou by okrem úpravy limitu paušálnych výdavkov malo byť aj ďalšie opatrenie z programového vyhlásenia, zníženie korporátnej dane o 1 percentuálny bod na 21 %, zostáva už len niekoľko týždňov, známe sú zatiaľ iba požiadavky Slovenského živnostenského zväzu. Ten pre agentúru SITA ešte v apríli uviedol, že na avizovaných rokovaniach bude presadzovať zavedenie možnosti uplatniť si paušálne výdavky na úrovni 40 % a pre remeselníkov 60 % do výšky obratu 49 790 eur. Ide o hranicu obratu, od ktorej živnostníkom vzniká povinnosť byť platcom dane z pridanej hodnoty. Okrem toho by si mohli živnostníci spolu s paušálnymi výdavkami ako výdavok aj naďalej uplatniť aj zdravotné a sociálne odvody. Pri takejto výške ročného obratu by 40-percentné paušálne výdavky predstavovali 19 916 eur a 60-percentné paušálne výdavky pre remeselníkov by boli na úrovni 29 874 eur.


Predchádzajúca vláda Roberta Fica jednotné 40-percentné paušálne výdavky od roku 2013 ohraničila maximálnou mesačnou výškou 420 eur, čo predstavuje 5 040 eur ročne. Takýto strop na paušálne výdavky tak živnostník dosiahne už pri obrate 12 600 eur. K paušálnym výdavkov si môže živnostník ako výdavok pripočítať ešte zaplatené odvody do zdravotnej a Sociálnej poisťovne. Maximálna výška povolených paušálnych výdavkov 5 040 eur, plus odvody do poisťovní, je však podľa generálnej sekretárky živnostenského zväzu Violy Kromerovej úplne nevyhovujúca.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies