So sanáciou toxickej skládky vo Vrakuni, ktorá kontaminuje podzemnú vodu, sa začne až na budúci rok

NETKY.SK • 16 Jún 2017, 16:55 • 2 min
So sanáciou toxickej skládky vo Vrakuni, ktorá kontaminuje podzemnú vodu, sa začne až na budúci rok

BRATISLAVA – Obce Rovinka, Dunajská Lužná, Most pri Bratislave a Miloslavov nie sú v súčasnosti ohrozené podzemnou vodou kontaminovanou nebezpečnými chemikáliami zo skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova vo Vrakuni.

slovakia

left justify in out

Tieto obce síce ležia v smere možného šírenia takzvaného kontaminačného mraku, no zatiaľ zasiahnuté nie sú. Ohrozené nie sú ani podzemné vody Žitného ostrova. Pred novinármi to dnes zdôraznil minister životného prostredia László Sólymos, podľa ktorého sa kontaminácia týka len mestských častí Ružinov, Vrakuňa a Podunajské Biskupice.

 

Sólymos zdôraznil, že ministerstvo životného prostredia (MŽP) je prvou inštitúciou, ktorá začala problém skládky vo Vrakuni reálne riešiť. „Za posledný rok sa urobilo viac krokov na elimináciu skládky ako za posledných 20 rokov,“ konštatoval Sólymos.

Problém sa začal opäť medializovať potom, čo MŽP adresovalo list bratislavským mestským častiam Vrakuňa, Podunajské Biskupice a Ružinov, v ktorom ich vyzvalo, aby informovali verejnosť v súvislosti s kontamináciou podzemnej vody.

 

„Opätovne sme ich vyzvali, aby zabezpečili informovanie verejnosti o tom, aby obyvatelia nepoužívali vodu zo studní na polievanie koreňovej a listovej zeleniny, kúpanie, sprchovanie či napúšťanie bazénov,“ vyhlásil Sólymos. Pripomenul, že MŽP už zabezpečilo vypracovanie projektu sanácie, má vypracovaný plán prác a čaká na jeho schválenie okresným úradom. Koncom apríla bolo vyhlásené verejné obstarávanie na zhotoviteľa, ktoré potrvá do 6. júla. „Predpokladáme, že začneme so sanáciou na budúci rok,“ doplnil minister s tým, že náklady odhadujú na vyše 30 miliónov eur.

Ako povedala Vlasta Jánová, generálna riaditeľka sekcie geológie a prírodných zdrojov, na sanáciu skládky bude použitá metóda enkapsulácie, ktorou sa obsah skládky zaizoluje od okolitého prostredia. Súčasťou bude aj čerpanie a čistenie kontaminovaných podzemných vôd v okolí skládky.

 

V skládke zaznamenali vyše 440 rôznych chemických látok, pričom toto množstvo podľa Jánovej momentálne vylučuje inú možnosť likvidácie skládky ako jej uzavretie a zaizolovanie. Rovnako sa vyjadril aj Sólymos. "Iná metóda, ktorú si môžeme finančne dovoliť, teraz neexistuje. Je to jediný realizovateľný spôsob, aby sme bezpečne uzavreli tú skládku," povedal. Enkapsulácia je pritom riešením na nasledujúcich asi sto rokov, čo však bude so skládkou ďalej, minister nevedel povedať.

Jindra Holíková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva vyjadrila presvedčenie, že kontaminovaná voda nepredstavuje riziko. "Koncentrácia škodlivín v podzemnej vode je v mikrogramoch, jednorazové či krátkodobé použitie nepredstavuje riziko. Netreba šíriť paniku," vyhlásila a dodala, že v podzemnej vode zaznamenali šesť kontaminantov ako benzény, pesticídy či herbicídy.

 

Ľudí napriek tomu vyzvala, aby v najviac zasiahnutých oblastiach používali vodovody, a nie studne. "Voda šesť metrov pod zemou bezprostredne nikoho neohrozuje, pokiaľ ju nevyčerpajú studňami," uzavrela. Testy na plodinách sa zatiaľ podľa nej nerobili, no ako povedala, "ťažko sa otestuje 443 chemikálií, keď pre niektoré ani neexistujú limity".


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies