So 17.novembrom 1989 sa nepočítalo ako s dňom veľkého odporu proti režimu

NETKY.SK • 17 November 2014, 12:17 • 2 min
So 17.novembrom 1989 sa nepočítalo ako s dňom veľkého odporu proti režimu

BRATISLAVA - Demonštrácie proti komunistickému režimu sa v Československu vo väčšom meradle začali v roku 1988. Potom sa opakovali vo výročných dňoch, ako bol napríklad 21. august, 28. október alebo aj v deň výročia upálenia Jana Palacha.

slovakia

left justify in out

Na jeseň 1989 bolo naplánovaných viacero demonštrácií, no 17. novembra sa nepočítalo s kľúčovým vystúpením proti režimu. Povedal pre TASR český historik Jiří Suk. „So 17. novembrom sa nepočítalo ako s prejavom veľkého odporu proti režimu, pretože to bola povolená manifestácia, ktorú organizovali nezávislí študenti so Socialistickým zväzom mládeže. Väčšina disidentov bola mimo Prahy, pretože nechceli vziať túto demonštráciu študentom. Nakoniec sa však ukázalo, že to bola rozhodujúca demonštrácia,“ zdôraznil Suk.
      

Podľa Suka išlo o povolenú demonštráciu a neočakávalo sa, že by ju policajné zložky rozohnali a zbili študentov. Bola však prekvapujúco mohutná a nebolo možné ju jednoducho zastaviť. „Eufória v dave rástla a demonštranti sa pohli do centra, na Václavské námestie a do Opletalovej ulice. Cítili sa silní. Bezpečnostné zložky nedokázali eliminovať také množstvo ľudí, ktoré sa zhromaždilo. Posily k nim prichádzali na poslednú chvíľu. Úsilie zastaviť sprievod a rozptýliť jeho účastníkov sa diala v hektickej atmosfére a tak došlo k zásahu,“ vysvetlil Suk.
      

Po zásahu bola vládnuca Komunistická strana Československa (KSČ) pasívna a počas nasledujúcich dní  nedokázala adekvátne zareagovať a odpovedať. Suk tvrdí, že zvažovali zvolanie vlastných podporovateľov do Prahy na Letenskú pláň, aby ukázali lojalitu k režimu. „Keď však videli, že v pondelok 20. novembra prišlo na demonštráciu proti nim na Václavské námestie 200.000 ľudí, vedeli, že toto nemajú šancu prekonať,“ dodal český historik.
      

Revolúcia získavala prevahu, no režim mal stále v rukách páky, ako situáciu zvrátiť. Zasiahnuť mohla armáda i ľudové milície. „Minister obrany Milan Václavík navrhol, že armádu by mali použiť na prejazd ulicami a zastrašenie demonštrantov. Politické vedenie KSČ však túto alternatívu odmietlo vzhľadom na to, ako sa vyvíjala situácia v krajine. Bola snaha využiť aj ľudové milície, ktoré sa zišli v Prahe, no napokon ich nechali rozpustiť,“ povedal Suk s tým, že išlo o výraz nepripravenosti a neschopnosti KSČ reagovať na situáciu v krajine.
      

Po strate námestí prehrali napokon komunisti aj informačnú vojnu. Podľa Suka bol rozhodujúcim momentom úspešný generálny štrajk v krajine 27. novembra 1989. „Generálny štrajk, do ktorého sa zapojila väčšina obyvateľov i podnikov v krajine, bol plebiscitom, ktorý ukázal, že KSČ stratila vedúcu úlohu v spoločnosti. Komunisti si uvedomili, že vývoj sa už zvrátiť nedá a bude potrebné seriózne vyjednávať. Tým zároveň aj akceptovali nové politické sily, ktoré vznikli, Občianske Fórum a Verejnosť proti násiliu,“ uzavrel Suk.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies