SNSĽP: Referendum nie je najlepšie riešenie

NETKY.SK • 2 Február 2015, 13:09 • 2 min
SNSĽP: Referendum nie je najlepšie riešenie

BRATISLAVA - Výkonný riaditeľ Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP) Marian Mesároš nepovažuje referendum o rodine za optimálny spôsob riešenia aktuálnych spoločenských výziev. Pripomína, že ani po referende nezanikne potreba tolerantne diskutovať o riešení otázok, ktoré plebiscit nastoľuje.

slovakia

left justify in out

Mesároš poukázal na fakt, že petičnej akcii k referendu predchádzala diskusia súvisiaca s tvorbou Celoštátnej stratégie ochrany a podpory ľudských práv v Slovenskej republike. "V rámci diskusie, do ktorej sa zapojila aj široká odborná verejnosť, sa podarilo vyriešiť viaceré otázky, niektoré však ostali otvorené bez širokého konsenzu," pripomenul Mesároš. "Jedny z najdiskutovanejších otázok, na ktorých sa nevedela odborná verejnosť zhodnúť, sú predmetom nastávajúceho referenda," skonštatoval.
      

V tejto súvislosti zvýraznil fakt, že výsledok prípadného platného referenda sa nebude môcť meniť nasledujúce tri roky. "To by pozastavilo a odložilo proces diskusie a hľadania riešení v otázkach, ktoré sú predmetom referenda," skonštatoval Mesároš. "Potreba diskusie a hľadania riešenia však vyplýva z faktu, že Slovensko je zmluvnou stranou viacerých medzinárodných dohovorov v oblasti ľudských práv a z nich vyplývajúcich procesných mechanizmov, ktorými sa riadi Európsky súd pre ľudské práva," dodal Mesároš. Upozornil i na fakt, že aj v prípade platnosti referenda sa v zásade potvrdí platný právny stav na Slovensku.
      

Rozhodnutie o účasti i spôsobe hlasovania v referende sa podľa Mesároša odvíja od základného práva každého voliča. "Voliči by pri rozhodovaní mali komplexne vziať do úvahy všetky atribúty, na ktorých je slovenská spoločnosť postavená, či už je to právo, spravodlivosť alebo osobné hodnoty," zdôraznil Mesároš.
      

V sobotňajšom referende (7.2.) sa budeme vyjadrovať k otázkam - či ľudia súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy; či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia.
      

Petíciu za vypísanie referenda pôvodne so štyrmi otázkami iniciovala Aliancia za rodinu, za referendum sa vyslovilo viac ako 400.000 ľudí. Otázkami sa zaoberal Ústavný súd SR, jednu z nich označil za protiústavnú, tá v referende odznieť nesmie.
      

Ide v poradí o ôsme všeľudové hlasovanie v ére samostatného Slovenska. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie. Na to, aby bolo referendum platné, musela by sa na ňom zúčastniť nadpolovičná väčšina oprávnených voličov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona