SNSĽP podporuje ratifikovanie Istanbulského dohovoru proti domácemu násiliu

NETKY.SK • 19 August 2016, 13:15 • 2 min
SNSĽP podporuje ratifikovanie Istanbulského dohovoru proti domácemu násiliu

BRATISLAVA - Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a boji proti nemu (ďalej len „Istanbulský dohovor“ alebo „Dohovor“) sa stal právnym rámcom pre Európsku úniu (ďalej len „EÚ“) a členské štáty, ktoré môžu tento dohovor ratifikovať. K jeho prijatiu došlo 6. apríla 2011 a platným sa stal 1. augusta 2014.

slovakia

left justify in out

Európska Komisia v marci 2016 navrhla EÚ pristúpenie k Dohovoru a rok 2017 má byť venovaný k legislatívnym krokom potláčajúcim násilie na ženách. Slovenská republika pristúpila k Dohovoru ako jedna z prvých členských krajín EÚ a v najbližšom období majú prebehnúť kroky k jeho ratifikácii. Podľa Ústavy SR v čl. 7 ods. 5 je Istanbulský dohovor medzinárodnou zmluvou, ktorá je právne záväzná pre členské štáty.

 

Významovo je Dohovor záväzným ľudsko – právnym nástrojom, ktorý ako prvý ustanovuje právne záväzné normy na prevenciu a elimináciu domáceho násilia a násilia páchaného na ženách, ochranu jeho obetí a spravodlivý trest pre ich páchateľov. Z legislatívneho hľadiska je nutná taktiež harmonizácia trestného práva hmotného a trestného práva procesného, civilného procesu, migrácie a azylu. Dohovor sa skladá z preambuly a 81 článkov.

 

Hlavným úmyslom dohovoru je dosiahnutie celkovej rovnosti medzi mužmi a ženami. Poukazuje tiež na opatrenia eliminujúce oblasti násilia páchaného na ženách.

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (ďalej len „SNSĽP“) vypracovalo dokument s názvom „Sprievodca ľudskoprávnymi témami súvisiacimi s členstvom SR v Európskej Únii“, kde v kapitole 4 (bod 4.3) vysvetľuje podmienky a pozadie pristúpenia Slovenska k predmetnému dohovoru.

 

SNSĽP podporuje pristúpenie a ratifikáciu k dohovoru. „Násilie páchané na ženách a dievčatách je častý jav, ktorý je nutné komplexnejšie riešiť pomocou vnútroštátneho práva. Pozitívne vnímam fakt, že medzinárodná zmluva, ktorá bola ratifikovaná už 22 členskými štátmi EÚ bude dôležitým prvkom pre posilnenie právneho postavenia zneužívaných žien,“ vysvetľuje výkonný riaditeľ SNSĽP Mgr. Marian Mesároš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies