SNSĽP: Osoby LGBTI sú stále diskriminované, treba prijať akčný plán

NETKY.SK • 28 September 2016, 13:36 • 2 min
SNSĽP: Osoby LGBTI sú stále diskriminované, treba prijať akčný plán

BRATISLAVA - V slovenskej spoločnosti pretrvávajú formy a prejavy diskriminácie na základe sexuálnej orientácie. Formy osobnej identity, preferencie, intímne vzťahy ako aj životný štýl sú naďalej potláčané u skupín lesbičiek, gejov, bisexuálov, transsexuálov a intersexuálov (LGBTI).

slovakia

left justify in out

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP) preto považuje za nevyhnutné, aby Akčný plán pre LGBTI ľudí na roky 2016 až 2019, ktorý pripravuje ministerstvo spravodlivosti, neuviazol na mŕtvom bode. "V súčasnosti je ukončené medzirezortné pripomienkové konanie a SNSĽP bude určite nápomocné pri ďalšom procese aplikácie tohto dokumentu,“ uviedol vo vyhlásení výkonný riaditeľ strediska Marian Mesároš.


Zmeny občianskeho zákonníka a novela Ústavy SR podľa Mesároša posilnili definíciu manželstva ako zväzok muža a ženy a právna forma ochrany záujmov skupiny LGBTI je stále nedostatočne zadefinovaná.

 

"Preto je namieste otázka, či sa vôbec LGBTI skupiny dočkajú rovnakého, respektíve podobného zaobchádzania v oblastiach, ktoré by najviac chceli pozmeniť vo svoj prospech, napríklad manželstvo a rodina, ako je to vo vyspelejších krajinách s oveľa širším spoločenským povedomím," konštatoval Mesároš s tým, že v Európskej únii povoľuje manželský zväzok párov rovnakého pohlavia deväť členských krajín. Pripomenul, že vôbec prvý výbor zaoberajúci sa právami LGBTI osôb na Slovensku vznikol až v roku 2013. Zriadenie Výboru Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť doplnený o práva lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych osôb považuje v tejto oblasti za významný krok.


Slovenská vláda prijala vo februári 2015 Celoštátnu stratégiu ochrany a podpory ľudských práv. Táto stratégia identifikovala potrebu prijať aj akčné plány pre znevýhodnené skupiny, ktoré doteraz nedisponovali takýmto strategickým dokumentom na vládnej úrovni vrátane LGBTI. Ministerstvo spravodlivosti preto už minulý rok vypracovalo Akčný plán pre LGBTI ľudí na roky 2016 až 2019, o ktorom ale vláda ešte nerokovala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona