SNS: Zrušenie kvót môže mať pre slovenských mliekárov fatálne následky

NETKY.SK • 7 Apríl 2015, 12:05 • 2 min
SNS: Zrušenie kvót môže mať pre slovenských mliekárov fatálne následky

BRATISLAVA - Po zrušení mliečnych kvót nastáva v Európskej únii situácia, ktorá môže mať pre slovenských producentov veľmi zlé až fatálne následky. Pre TASR to vyhlásil podpredseda SNS Vladimír Chovan.

slovakia

left justify in out

Mnohé európske štáty sa podľa neho na novú situáciu dlhodobo pripravovali a vytvorili podmienky pre jej zvládnutie. "Žiaľ, na Slovensku rezort pôdohospodárstva za posledné tri roky v príprave na zvládnutie prechodu na bezkvótovú produkciu mlieka neurobil nič. Rezort sa zbavuje zodpovednosti a hádže problém na plecia producentov. Postoj rezortu k situácii najvýstižnejšie charakterizuje veta ministra Jahnátka, že 'farmári o tom dávno vedeli'," tvrdí Chovan.

 

Dodáva, že aj rezort pôdohospodárstva o pripravovanej zmene dávno vedel. "A určite aj vláda, ktorá prijala Koncepciu rozvoja poľnohospodárstva do roku 2020 s dosiahnutím 80-percentnej sebestačnosti v 14 komoditách. Slovenské mlieko bolo jednou z komodít, ktorého produkcia sa k tejto hranici blížila," uvádza.

 

Slovenskí spracovatelia mlieka sú podľa neho pod cenovým diktátom obchodných reťazcov. "Niektoré z nich aspoň deklarujú snahu predávať na Slovensku slovenské výrobky," upozorňuje. O to viac je podľa Chovana zarážajúce, že sa nedávno členovia vlády zúčastnili na položení základného kameňa logistického centra reťazca, ktorý zákazníkom ponúka len 17 percent slovenských potravín.

 

"Ako teda chce dosiahnuť Slovenská republika 80-percentné zastúpenie slovenských potravín na pultoch? Podporou obchodných systémov, ktoré na Slovensku nepredávajú ani jednu pätinu slovenských potravín?" pýta sa Chovan.

 

"Slovenskí poľnohospodári a potravinári potrebujú v tejto oblasti skutočný koncepčný prístup. SNS preto žiada vedenie rezortu pôdohospodárstva a vládu SR, aby zmenili svoj postoj z politického marketingu na reálne a dlhodobé riešenia pre udržanie výroby tejto základnej potraviny," uzatvára podpredseda SNS.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies