SNS zrušenie Mečiarových amnestií podporí, len ak sa zruší aj Kováčova

NETKY.SK • 30 Jún 2011, 08:55 • 2 min
SNS zrušenie Mečiarových amnestií podporí, len ak sa zruší aj Kováčova

SNS zrušenie Mečiarových amnestií podporí, len ak sa zruší aj Kováčova

slovakia

left justify in out

img

Opozičná SNS podporí zrušenie tzv. Mečiarových amnestií len vtedy, ak bude zároveň zrušená aj amnestia Michala Kováča v kauze Technopol, ktorou omilostil svojho syna. Na dnešnom brífingu to oznámil líder národniarov Ján Slota s tým, že takýto pozmeňovací návrh ku koaličnému ústavnému zákonu pripraví práve jeho strana.
      "Som presvedčený, že určité otázniky sú nad amnestiami Vladimíra Mečiara aj nad Kováčovou amnestiou. Bolo tam veľa problémových vecí okolo financovania firmy, ktorá bola blízka prezidentovmu synovi. Problematika je spoločná, aj tam sa pochybilo, aj tam. Sú to spojené nádoby," vysvetlil Slota. Zároveň zopakoval, že SNS v minulosti hlasovala proti zrušeniu amnestií Vladimíra Mečiara, lebo boli spolu v koalícii. "Nehlasoval som podľa svojho vedomia a svedomia," priznal Slota.
      Na predloženie pozmeňovacieho návrhu je potrebných aspoň 15 podpisov poslancov, SNS ich má v klube iba sedem. "Máme predbežný súhlas KDH, ale oslovíme všetkých. S Mostom-Híd nekomunikujeme," dodal Slota.
      Na to, aby boli spomínané amnestie zrušené, je potrebná ústavná väčšina poslancov. Koalícii tak podpora SNS nestačí. Predstavitelia Smeru-SD sa už skôr vyjadrili, že Mečiarove amnestie síce boli morálnym suterénom, ale ich zrušenie by bolo suterénom právnym. O tom, ako to nakoniec dopadne, sa rozhodne na prebiehajúcej schôdzi NR SR.
      Návrh zrušiť Mečiarove amnestie udelené v roku 1998 vtedajším zastupujúcim prezidentom Vladimírom Mečiarom a týkajúce sa prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda, majú poslanci na stole už šiestykrát. Ich zrušenie by umožnilo súdiť aktérov zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska koncom augusta 1995. Z tohto skutku bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS na čele s Ivanom Lexom. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša, ktorá sa stala pred 15 rokmi.
      So synom vtedajšieho prezidenta Kováča sa spája aj kauza Technopol. Na Michala Kováča ml. vydal v roku 1994 zatykač Interpol pre podozrenie z podvodu vo výške viac ako dva milióny dolárov. Dva roky trvajúce politické a právne spory ukončil v roku 1997 prezident Michal Kováč tým, že udelil svojmu synovi milosť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona