SNS žiada zrušenie spoplatnenia závlahovej vody

NETKY.SK • 24 September 2014, 11:15 • 2 min
SNS žiada zrušenie spoplatnenia závlahovej vody

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) žiada ministrov pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka a životného prostredia Petra Žigu, aby zrušili spoplatnenie závlahovej vody.

slovakia

left justify in out

"Jediným reálnym výsledkom tohto opatrenia je, že dochádza k zníženiu produkcie plodín pestovaných pod závlahou a k znižovaniu zamestnanosti v poľnohospodárstve," vyhlásil podpredseda SNS, exminister pôdohospodárstva Vladimír Chovan.
      

Koncepcia revitalizácie hydromelioračných sústav, predstavená ministrom pôdohospodárstva Ľubomírom Jahnátkom, podľa neho viac pripomína nástroj na tunelovanie eurofondov, ako skutočnú koncepciu. "Pravdepodobne preto je aj použitý výraz 'revitalizácia'. Jeho úlohou je zahmliť, o akú transakciu ide," tvrdí Chovan.
      

Dodáva, že cieľ, ktorý si táto koncepcia stanovila, teda zrekonštruovať sieť odvodňovacích kanálov na dĺžke 512.656 km za 68.572.000 eur, je absurdný. "Pre ilustráciu, obvod rovníka je 40.075,161 km, na Slovensku sa v najbližších šiestich rokoch majú revitalizovať odvodňovacie kanály, ktoré by zemeguľu po obvode rovníka 'omotali' takmer 13-krát," upozorňuje Chovan. "Netreba viac ako štipku zdravého rozumu, aby bolo jasné, že takúto investičnú aktivitu slovenské poľnohospodárstvo ani zďaleka nepotrebuje. A 68 miliónov eur by bolo potrebné investovať v upadajúcom rezorte výrazne rozumnejším spôsobom," tvrdí.
      

Slovenskí poľnohospodári podľa Chovana potrebujú podstatne viac prevádzkovať závlahové sústavy, ako revitalizovať odvodňovacie kanály. "A tu našiel rezort nový zdroj príjmov. Za prenájom 169.025 ha závlahových sústav zaplatia poľnohospodári 1.014.150 eur ročne. Sadzba za prenájom závlahových sústav bude šesť eur za hektár. Tieto zdroje nevyriešia ekonomiku štátneho podniku, zato však narobia vrásky poľnohospodárom," vyhlásil podpredseda SNS. "Mnohí z nich sú pripravení ukončiť stratovú produkciu komodít pestovaných pod závlahou. Pre Slovenskú republiku to však bude znamenať, že ovocie a zeleninu, ktorú by sme inak vedeli vypestovať sami, budeme dovážať. A tým sa samozrejme zníži aj počet pracovných miest," upozorňuje Chovan.
      

SNS podľa neho žiada, aby rezort pôdohospodárstva pripravil koncepciu využívania hydromeliorácií tak, aby umožnila poľnohospodárom využívať závlahy bez ďalších nárokov na zvyšovanie nákladov. "Pre rezort je podľa nášho názoru najdôležitejšie nezvyšovať straty z produkcie komodít pestovaných pod závlahou," uzavrel Chovan.

 

 "Skôr, ako pôjde nabudúce na tlačovú konferenciu, by si mal Chovan zopakovať matematiku a potrénovať aj čítanie. Inak by nemohol, ako bývalý minister pôdohospodárstva za HZDS povedať takú hlúposť, ako dnes povedal na tlačovej konferencii," uviedol v reakcii na Chovanove vyjadrenia hovorca rezortu pôdohospodárstva SR Peter Hajnala.
      

Koncepcia revitalizácie hydromelioračných sústav na Slovensku podľa Hajnalu totiž počíta s rekonštrukciou 512,656 km odvodňovacích kanálov a nie 512.000, čo je diametrálne odlišné. "Stačí sa naučiť rozlišovať desatinnú čiarku. Je prekvapením, že ako bývalý minister pôdohospodárstva za HZDS si nepamätá, že na Slovensku je necelých 6000 km odvodňovacích kanálov a nie 512.000 km. Možno by to aj vedel, ak by sa ako minister touto problematikou zaoberal a neignoroval ju. Teraz len kritizuje," dodal hovorca MPRV.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies