SNS žiada vládu o finančnú podporu športu

NETKY.SK • 16 Máj 2015, 13:29 • 2 min
SNS  žiada vládu o finančnú podporu športu

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) žiada vládu o finančnú podporu siete základných škôl so športovými triedami.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala tlačová tajomníčka SNS Zuzana Kohútková, žiadajú aj sieť nadregionálnych športovo zameraných stredných škôl s internátmi pre nadaných športovcov. Toto stanovisko prijalo na svojom dnešnom spoločnom zasadnutí v Bratislave úzke Predsedníctvo SNS spolu s predstaviteľmi krajských rád SNS Bratislavského, Nitrianskeho, Trenčianskeho a Trnavského kraja.


Ako ďalej Kohútková uviedla, strategickým dokumentom pre podporu a rozvoj športu musí byť podľa SNS rámcový zákon, ktorý určí jasné pravidlá i povinnosti od vlády SR, cez mestá, obce, vzdelávacie inštitúcie až po dobrovoľné i profesionálne združenia. Slovenský šport sa vďaka nečinnosti súčasnej i predchádzajúcich vlád dostal na prah existenčného kolapsu, pokračuje Kohútková. Programové vyhlásenie vlády počítalo s tým, že ešte v januári minulého roka mali prijať zákon o športe, ktorý by definoval priame zapojenie verejných financií do podpory športových aktivít profesionálnych či amatérskych športovcov, ako aj verejnú kontrolu nad nakladaním s financiami jednotlivými športovými zväzmi, klubmi a neziskovými organizáciami. Ako informuje SNS v tlačovej správe, problémy športu treba riešiť od základov, potvrdil to aj ostatný príklad svetového šampionátu v ľadovom hokeji. "Začať sa musí pri najmenších a skončiť pri tých, ktorí dosahujú medzinárodné úspechy a šíria dobré meno Slovenskej republiky," píše SNS vo svojom stanovisku.


Podľa SNS treba urýchlene zadefinovať zákonné pravidlá pre sponzoring, ktoré budú motivovať podnikateľské prostredie podporovať kluby i jednotlivcov v regionálnych, národných i medzinárodných súťažiach. Táto výzva je nevypočutá vládou tretí rok a jej ďalšie ignorovanie môže viesť k zatvoreniu stoviek športovísk, na ktorých dnes trénujú naši možno budúci úspešní reprezentanti. "Zároveň musí byť jasné, aký objem peňazí je povinná do cielenej podpory športu vkladať štátna spoločnosť Tipos. Tá generuje miliónové zisky vďaka výhradnému postaveniu na trhu stávkových hier, pričom ich vlastnými i vládnymi rozhodnutiami používa na všetko možné, len nie na transparentnú podporu športu," uviedla SNS.


Aktívnu podporu športu vnímajú ako výzvu aj primátori a starostovia, členovia alebo sympatizanti SNS. Samospráva má v podpore talentovanej mládeže nezastupiteľné miesto. Jednou z jej povinností je ochrana a obnova športovísk. Za ostatné dve desaťročia sa bezmála polovica bývalých športovísk zmenila na obchodné či administratívne centrá. SNS preto vyzýva predstaviteľov samospráv, aby zablokovali akýkoľvek predaj pozemkov, na ktorých sa dnes nachádzajú športoviská a podporu investičných projektov viazali na verejný záväzok investora, postaviť či zrekonštruovať existujúci športový areál.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona