SNS žiada dôkladnejšie skúmať vplyv dohody CETA na Slovensko

NETKY.SK • 12 Október 2016, 13:47 • 2 min
SNS žiada dôkladnejšie skúmať vplyv dohody CETA na Slovensko

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva SR by malo podľa predstaviteľov Slovenskej národnej strany (SNS) dôkladnejšie preskúmať dopady obchodnej dohody medzi Európskou úniou a Kanadou (CETA) na Slovensko.

slovakia

left justify in out

Ako na tlačovej besede upozornil podpredseda Zahraničného výboru Národnej rady SR Jaroslav Paška, predstavitelia agrosektora na Slovensku a v ostatných krajinách Visegrádskej štvorky požiadali vlády, aby z dohody CETA vyňali poľnohospodárstvo a potravinárstvo. Vážne výhrady má podľa Pašku k tejto dohode aj Konfederácia odborových zväzov SR, ktorá vidí problém v liberalizácii verejného sektora s dopadmi na práva zamestnancov.

 

"Otvárajú sa možnosti znižovania týchto práv," tvrdí Paška. Podľa Pašku je potrebné pred podpisom dohody CETA získať čas na to, aby sa mohli predstavitelia z rôznych oblastí k dohode vyjadriť. Niektoré časti dohody totiž podľa Pašku Slovensko možno nebude môcť prijať. "Je nevyhnutné dôkladne sa oboznámiť s touto dohodou a podrobiť ju diskusii v širokej odbornej verejnosti," uviedol člen parlamentného výboru pre európske záležitosti Karol Farkašovský. Rezort hospodárstva by preto podľa neho mal pred podpisom dohody CETA počkať a najprv vytvoriť profesionálnu štúdiu vplyvov na ekonomiku Slovenska. Farkašovský upozornil na to, že dohoda má 1 600 strán.


Ako po rokovaní vlády povedal minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD), dohoda je vyrokovaná dobre a pre Slovensko výhodne. Ako pripomenul, dopadovú štúdiu robila Európska komisia a v zásade všetky otázky, ktoré boli otvorené, boli zodpovedané. Priznal však, že Slovensko špeciálnu dopadovú štúdiu nerobilo, keďže Slovensko je otvorená ekonomika a celkový obchod s Kanadou tvorí 0,2 percenta hrubého domáceho produktu Slovenska.


"Dohodu s Kanadou vnímam ako vyrokovanú dobre, pre Slovensko výhodne. Všetky pripomienky, ktoré boli zo strany jednotlivých rezortov a záujmových skupín, boli zapracované. Boli dané červené čiary, za ktoré sa nedá ísť, či sa to týka poľnohospodárstva, ochrany vôd, zamestnávateľov," tvrdí Žiga. Myslí si, že Európa by nemala mať s Kanadou žiadny problém podpísať dohodu o voľnom obchode.

 

"Keď sa nevieme dohodnúť ako 500-miliónová Európa s trhom, ktorý má 36 miliónov obyvateľov, tak si myslím, že potom sa treba vážne zamýšľať nad existenciou EÚ a spoločnou obchodnou politikou,“ povedal Žiga.


Ako však minister hospodárstva dodal, kroku poslancov za SNS nerozumie a ich vyhlásenie vníma ako politické. Zároveň si myslí, že poslanci, ktorí na tlačovej besede vystúpili, nemajú dostatok informácií. "Vnímam to tak, že asi majú nejakú potrebu sa mediálne exponovať. Čo sa týka obsahu, toto je politické vyjadrenie,“ povedal Žiga. "Tie informácie, ktoré oni požadujú, sú známe dva, tri mesiace, niektoré aj dlhšie. To je všetko vynegociované a otázky, ktoré oni kladú, sú zodpovedané už dávno,“ uviedol Žiga s tým, že je pripravený sa s nimi osobne stretnúť.


Zástupcovia poľnohospodárskych komôr krajín Visegrádskej štvorky koncom septembra žiadali, aby sektory poľnohospodárstva a potravinárstva boli z obchodných dohôd EÚ s Kanadou (CETA) a USA (TTIP) vyňaté. Uvádzajú to v komuniké, ktoré podpísali predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej agentúry (SPPK) Milan Semančík, predseda Maďarskej agrárnej komory Balázs Györffy, podpredseda Agrárnej komory Českej republiky (AKČR) Václav Hlaváček a predseda Národnej rady poľnohospodárskych komôr (KRIR) Wiktor Szmulewicz v Modre.

 

Ako sa ďalej v komuniké uvádza, liberalizovaný dovoz rastlinných a živočíšnych produktov do EÚ môže ohroziť členské krajiny z hľadiska potravinovej bezpečnosti. "Za predpokladu, že nebudeme mať podrobné informácie o rokovaní a zmluvy v rukách, navrhujeme, aby poľnohospodárstvo a potravinárstvo boli z rokovaní o medzinárodných dohodách vyňaté,“ uviedol Semančík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies