SNS vyzýva vládu, aby protestovala proti vražde horolezcov v Pakistane

NETKY.SK • 24 Jún 2013, 12:07 • 2 min
SNS vyzýva vládu, aby protestovala proti vražde horolezcov v Pakistane

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) dôrazne žiada predstaviteľov slovenskej diplomacie, aby protestovali proti poprave desiatich horolezcov v Pakistane, medzi ktorými boli dvaja Slováci. Zároveň žiada predstaviteľov islamských štátov, aby sa rozhodne dištancovali od tohto hrozného činu. SNS vyjadruje úprimnú sústrasť rodinám všetkých obetí. Pre TASR to dnes uviedol predseda SNS Andrej Danko.

slovakia

left justify in out

"SNS žiada slovenskú vládu a Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ), aby protestovali proti tomuto aktu terorizmu a vyvodili dôsledky v bilaterálnej oblasti. Zároveň žiada predstaviteľov islamu, aby sa dištancovali od činu islamských teroristov, ktorí v mene náboženstva používajú násilie," vyhlásil predseda SNS. Len týmto spôsobom môžu podľa neho islamské krajiny dokázať, že majú civilizovaný hodnotový rebríček, že im ide o "spoluprácu s ostatným svetom, a nie o expanziu svojho náboženstva do kultúr, ktoré s islamom nemajú nič spoločné a ich tradície a hodnoty vychádzajú z iných súvislostí".

Tragédia v Pakistane je podľa Danka dôsledkom rozpínavosti islamského extrémizmu, ktorý zasahuje aj Európu. "Islamizácia starého kontinentu je jeden z najvážnejších problémov dnešnej doby a ohrozuje naše tradičné kresťanské hodnoty. Nútiť Európu, aby sa prispôsobovala 'vo svojom vlastnom dome' je nepredstaviteľné a neprijateľné," zdôraznil predseda SNS. "Pokiaľ niekto prichádza do cudzej krajiny, aby v nej žil, musí prijať podmienky onej krajiny, nie naopak. Vraždenie turistov je nehoráznosť a ukazuje nezlučiteľnosť hodnôt islamských extrémistov s našimi hodnotami," tvrdí Danko.

"SNS v tejto súvislosti rozhodne protestuje proti výstavbe mešít v Európe. Tým tiež opätovne vyjadruje rozhodný nesúhlas proti výstavbe mešity aj na Slovensku, hoci moslimovia majú už pozemok na bratislavských Kramároch, ako aj projekt stavby. Pokiaľ dovolíme, aby nás ovládla cudzia identita, stratíme identitu vlastnú. Vpády Tatárov a Turkov sme už zažili, odmietame vpády v tzv. civilizovanej forme," dodáva Danko.

Pakistanské médiá dnes jednomyseľne odsúdili nedeľňajší útok na zahraničných horolezcov pod horou Nanga Parbat na severe krajiny a dôrazne vyzvali vládu, aby vypátrala a prísne potrestala páchateľov.

Príslušníci islamistického hnutia Taliban zaútočili na severe Pakistanu na základný tábor pod horou Nanga Parbat (8125 m) a zabili desiatich zahraničných horolezcov. Medzi obeťami sú aj dvaja Slováci - Anton Dobeš a Peter Šperka, ktorí boli členmi ukrajinskej expedície. 

Oznámila to v nedeľu tlačová agentúra Associated Press s odvolaním sa na vysokopostaveného miestneho politika. O smrti Slovákov informovala aj stránka International Nanga Parbat Expedition 2013.

Všetky významné pakistanské denníky dnes v komentároch označili zabitie desiatich cudzincov a ich pakistanského sprievodcu za pokus zhanobiť Pakistan a zničiť cestovný ruch v krajine.

Pakistanská tlač vyzvala vládu, aby podnikla kroky proti militantom zodpovedným za útok, ktorý šokoval celú krajinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona