SNS vyzýva vládu, aby prehodnotila zavedenie daňových licencií

NETKY.SK • 16 September 2014, 11:13 • 2 min
SNS vyzýva vládu, aby prehodnotila zavedenie daňových licencií

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) vyzýva vládu, aby prehodnotila zavedenie daňových licencií.

slovakia

left justify in out

"Ukazuje sa, že pri úsilí zabrániť daňovým únikom sú potrestaní aj tí poctiví malí podnikatelia," vyhlásil pre TASR predseda SNS Andrej Danko. Štát podľa neho získava na daňových licenciách najmä od tých malých podnikateľov. "Nemajú až také veľké možnosti optimalizovať, ako väčšie firmy a budú musieť škrtiť pri výdavkov, pri ktorých sa často už škrtiť ani nedá," tvrdí Danko. "Mnohé malé firmy buď skrachujú, čím sa zasa výber na licenciách zníži, alebo sa presunú do zahraničia, čo takisto zníži príjmy do štátneho rozpočtu. Pre najmenšie firmy je totiž  výdavok niekoľko sto eur ročne veľmi bolestivý," dodáva.
      

Najmenšie podniky sa podľa Danka neustále boria s nedostatkom zdrojov potrebných na rozvoj podnikania. "Povinné licencie im môžu znemožniť investovať alebo prijímať nových zamestnancov. Kompetentní by si mali uvedomiť, že aj keď je firma v strate, ale napriek tomu v prevádzke, niekoľko ľudí nie je na krku štátu, pretože nepoberá dávky v nezamestnanosti ani iné dávky, a zamestnávateľ navyše za nich odvádza odvody," upozorňuje.
      

Podľa SNS by malým firmám viac pomohlo znovuzavedenie rovnej dane, zníženie odvodového zaťaženia a zrušenie odvodových povinností v prípade dohôd o pracovnej činnosti a dohôd o vykonaní práce. "A, samozrejme, dôkladnejšie daňové kontroly, aby sa odlíšili poctivé firmy od mŕtvych firiem a neboli potrestaní tí, čo pracujú," uzatvára predseda SNS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona