SNS vyzýva politikov, ktorí majú tajné účty na Cypre, aby odstúpili

NETKY.SK • 25 Máj 2013, 09:06 • 2 min
SNS vyzýva politikov, ktorí majú tajné účty na Cypre, aby odstúpili

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) vyzýva všetkých politikov, aby v prípade, že majú tajné účty v cyperských bankách, odstúpili.

slovakia

left justify in out

Predseda SNS Andrej Danko týmto spôsobom reaguje na informáciu o správe súkromnej audítorskej firmy Deloitte, podľa ktorej kontrolované cyperské banky kryjú účty politikov z rôznych krajín, ako aj podozrivé peniaze.

Až 10 percent majiteľov utajených účtov v skontrolovaných bankách sú aktívni politici. "SNS sa obáva, že medzi nimi sú aj slovenskí politici. Opäť preto vyzýva vládu a poslancov parlamentu, aby presadili prísnejší zákon o preukazovaní pôvodu majetku, alebo, aby presadili povinnosť pre politikov a vysokých štátnych úradníkov podávať čestné vyhlásenie, že nedisponujú účtami v bankách v daňových rajoch, ani majetkami v spoločnostiach registrovaných v daňových rajoch," povedal Danko.

Predseda SNS upozorňuje, že pokiaľ parlament a vláda neprijmú urýchlené opatrenia, budú zo Slovenska stále unikať milióny eur, ktoré patria do štátneho rozpočtu vo forme daní. Nie je to podľa neho len problém Slovenska, miliardy unikajú aj z iných členských krajín Európskej únie.

Na margo toho vystúpil ako jediný zo slovenských poslancov Európskeho parlamentu (EP) podpredseda politickej frakcie EFD group v EP, Jaroslav Paška, v kľúčovej rozprave "Boj proti daňovým podvodom, daňovým únikom a daňovým rajom" na poslednej schôdzi EP. V búrlivej diskusii o ročných biliónových daňových stratách v Únii povedal: "Rozhorčenie slušných ľudí nad tým, že im štáty pridávajú stále nové a vyššie daňové povinnosti a pritom tolerujú mechanizmy, ktoré umožňujú špekulantom vyhýbať sa tejto povinnosti, je oprávnené."

V reakcii na hľadanie vinníkov za tento stav v ďalekom zámorí pripomenul prítomným komisárom Güntherovi Oettingerovi a Algirdasovi Šemetovi vlastný, európsky podiel na katastrofálnych únikoch daní. "Nemáme snáď na Malte, na Cypre, v Luxembursku či Londýne podobné daňové pravidlá ako v daňových rajoch? Nie je vari naša rôznorodá národná štruktúra daňových mechanizmov najväčším zdrojom daňových podvodov na dani z pridanej hodnoty? Nie je odpúšťanie daňových povinností investorom našimi vládami na desiatky rokov tiež podvodom a výsmechom pre slušných platiteľov daní?," opýtal sa Paška.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona