SNS vyzýva Maďarsko, aby sa ospravedlnilo za historické krivdy

NETKY.SK • 20 Marec 2013, 14:17 • 2 min
SNS vyzýva Maďarsko, aby sa ospravedlnilo za historické krivdy

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) vyzýva Maďarsko, aby sa ospravedlnilo Slovenskej republike za historické krivdy. V reakcii na vyhlásenie maďarského ministra zahraničných vecí Jánosa Martonyiho, ktorý očakáva od slovenskej strany ospravedlnenie za Benešove dekréty, uviedol to prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.

slovakia

left justify in out

"Vzťahy Slovenska a Maďarska sú naďalej pod vplyvom brázdy studeného iredentistického frontu a nič na tom nezmenia teplé úsmevy ministrov zahraničných vecí oboch krajín," vyhlásil Rafaj. 

Slovensko-maďarské zmierenie je podľa neho možné iba po "úprimnom a kajúcnom ospravedlnení sa Maďarska za všetky historické krivdy spáchané voči slovenskému národu". "Maďarská čižma len v 20. storočí štyrikrát vstúpila na slovenskú pôdu, Maďari majú na rukách krv pätnástich Černovčanov, obete zákerného bombardovania v tzv. Malej vojne, tisíce prenasledovaných, mučených a zavraždených počas násilnej maďarizácie a okupácie po Viedenskej arbitráži," uvádza Rafaj.

Vyhlásenie ministra zahraničných vecí Maďarska Jánosa Martonyiho, aby sa Slovensko ospravedlnilo Maďarom na Slovensku, je podľa Rafaja "arogantne provokačné s taktikou hodiť horúci zemiak na slovenskú stranu". Otvorenými záležitosťami medzi Slovenskom a Maďarskom nie sú podľa neho "denacifikačné normy, tzv. Benešove alebo prezidentove dekréty, či legitímne uznesenia Slovenskej Národnej Rady, ale nedodržiavania mierových zmlúv po I. aj II. svetovej vojne Maďarskom, nerešpektovanie histórie, suverenity a zvrchovanosti Slovenskej republiky, exteritoriálna agresívna legislatíva a podpora územným autonómiám v okolitých štátoch so snahou o dezintegráciu celého stredoeurópskeho priestoru".

Podľa Rafaja je smutné, že minister Miroslav Lajčák bez mandátu parlamentu v rozhovore pre český denník MF DNES "de facto spochybňuje obsah Uznesenia NR SR č. 533 z 20. septembra 2007 o nedotknuteľnosti povojnových dokumentov k usporiadaniu pomerov po II. svetovej vojne na Slovensku". Dodáva, že SNS naďalej trvá na vyhlásení NR SR, že "právne a majetkové vzťahy, ktoré vznikli týmito rozhodnutiami, sú nespochybniteľné, nedotknuteľné a nemenné".

Ospravedlnenie Maďarom žijúcim na Slovensku by bolo cestou k vzájomnému slovensko - maďarskému zmiereniu a uzavretiu minulosti. Vyhlásil to 19. marca v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí János Martonyi.

Minister pre tlačovú agentúru MTI uviedol, že súhlasí so svojím slovenským rezortným partnerom Miroslavom Lajčákom, podľa ktorého v atmosfére posilňujúcej sa vzájomnej dôvery a pri intenzívnych slovensko - maďarských medzivládnych vzťahoch je možné nastoliť už aj témy, na ktoré mali obidve strany diametrálne rozdielne názory.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies