SNS: Vládne rozhodnutia zadlžujú všetkých občanov

NETKY.SK • 31 Október 2013, 10:18 • 2 min
SNS: Vládne rozhodnutia zadlžujú všetkých občanov

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) so znepokojením prijala správu, že verejný dlh Slovenska v 2. štvrťroku 2013 vzrástol na 58 percent HDP.

slovakia

left justify in out

Uspokojujúca nie je ani nasledujúca informácia, že by mal ku koncu tohto roka dlh klesnúť na úroveň 54,3 percenta HDP. Pre TASR to vyhlásil predseda SNS Andrej Danko. 

"Dlh by mal údajne klesnúť na základe splácania dlhopisov a štátnych pokladničných poukážok v sume 1,5 miliardy eur a predčasným odkupom v sume 1,4 miliardy eur," konštatuje Danko. SNS podľa neho na jednej strane kvituje postupné a systematické znižovanie dlhu Slovenska. Na druhej strane "musí upozorniť, že dochádza k zvyšovaniu zadlženosti Slovenskej republiky nepriamou cestou". "Konkrétne ide o zvyšovanie dlhu podnikov so štátnou účasťou, s cieľom vyplatenia vyšších dividend. Vláda SR touto formou nepriamo zadlžuje občanov, nás všetkých," tvrdí Danko. 

Peniaze, ktoré štát získava z podielov v spoločnostiach, by podľa neho mali byť využívané racionálne a s vzhľadom na budúci vývoj spoločnosti. Slovenská vláda by podľa Danka mala okrem zvyšovania príjmov dbať vo veľkej miere na znižovanie výdavkov. "Vláda SR svojimi rozhodnutiami podporuje najmä spotrebné výdavky štátu, namiesto tých investičných. Mnohé investičné projekty idú do úzadia, čo bude mať negatívny vplyv na budúcu konkurencieschopnosť Slovenska," vyhlásil predseda SNS. 

Vláda podľa neho okrem toho stále nezabezpečila nástroje pre zrýchlenie čerpania fondov EÚ. "Aktuálne čerpanie je na úrovni približne 44 percent a týmto zlým riadením môže prísť Slovensko v najbližšom období o viac než miliardu eur," upozorňuje Danko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona