SNS: Vláda nemyslí na živnostníkov a malých podnikateľov

NETKY.SK • 22 August 2015, 17:18 • 2 min
SNS: Vláda nemyslí na živnostníkov a malých podnikateľov

BRATISLAVA - Vláda podľa Slovenskej národnej strany (SNS) nemyslí na živnostníkov a malých podnikateľov. Uvádza sa to v stanovisku strany k zámerom vlády zvýšiť zamestnanosť v niektorých regiónoch prostredníctvom dotácií pre podnikateľov.

slovakia

left justify in out

SNS podľa predsedu strany Andreja Danka zámer víta, avšak považuje ho za čiastkový.


Nárok na podporu by podľa Danka mali mať aj investície v hodnote menšej ako 100-tisíc eur a ktoré vytvoria menej ako 10 pracovných miest. "Živnostník, ak by mohol vytvoriť len jedno alebo dve pracovné miesta, alebo mohol do podnikania zapojiť členov svojej rodiny, by podporu od štátu v akejkoľvek forme určite privítal. Najmä v hladových dolinách je prepotrebné zamestnávať aspoň po malých čiastkach, po jednotlivcoch, aj to je istá pomoc regiónu," uviedol Danko. Živnostníci sa podľa neho v súčasnosti boria s administratívnou záťažou, neprehľadnou legislatívou a neustále sa zvyšujúcimi odvodmi. To podľa neho vedie k tomu, že mnohí si živnosti zrušia a následne sú nezamestnaní alebo pracujú načierno.

 

"Tiež netreba zabúdať ani na to, že investície a ekonomický rast regiónov prichádzajú ruka v ruke s rozvinutou infraštruktúrou. Pokiaľ sa do dlhodobých plánov vlády nedostanú opravy a výstavba komunikácií a diaľničná sieť v strede, na juhu a východe krajiny, môžeme na investície zabudnúť," povedal Danko. Ako dodal, každý, kto chce podnikať či v malom, či vo väčšom, pokiaľ nie je lokálpatriot, radšej si vyberie ten región, kde je všetko jednoduchšie a rýchlejšie dostupné.


Podľa návrhu predsedu vlády Roberta Fica investori, ktorí zainvestujú na území vybraných okresov s vysokou nezamestnanosťou, by mohli mať nárok na štátnu pomoc už pri nižšej investícii, ako sú súčasné tri milióny eur. Šancu by tak dostali aj malí a strední podnikatelia. "Bude stačiť, ak investor príde s investíciou 100-tisíc eur a viac a zaviaže sa vytvoriť minimálne desať pracovných miest. Vznikne mu automaticky nárok na štátnu pomoc vo výške 40 až 45 percent podpory,“ povedal premiér. Veľmi dôležité pre regióny je podľa Fica aj predfinancovanie platieb z európskych štrukturálnych fondov, čo by mohlo významne pomôcť mestám a obciam, ktoré sa zúčastňujú na čerpaní finančných prostriedkov. Právo Európskej únie podľa neho hovorí aj o možnosti zvýhodnenia okresov s vysokou mierou nezamestnanosti v súvislosti s predkladaním projektov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona