SNS: Vláda by mala dodržiavať sľuby, ak sú v prospech občanov Slovenska

NETKY.SK • 5 Júl 2014, 11:00 • 2 min
SNS: Vláda by mala dodržiavať sľuby, ak sú v prospech občanov Slovenska

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) nesúhlasí s tým, že sa vláda rozhodla neznížiť sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) z 20 % na 19 %. "Pôvodný prísľub pri zvyšovaní tejto dane pred dvoma rokmi predsa znel, že ak to podmienky budú dovoľovať, tak DPH sa o jedno percento zníži. Každá vláda by mala dodržiavať sľuby tej predchádzajúcej, pokiaľ sú v prospech občanov," uviedol v správe pre médiá predseda SNS Andrej Danko.

slovakia

left justify in out

Strana tak neprijíma argument vlády, že obchodníci by ceny po znížení DPH aj tak neznížili a občania by z toho nič nemali. "Na jednej strane by DPH pomohlo aspoň ceny nezvýšiť, na strane druhej, ak by si obchodníci ponechali vyššie marže, mohli by tieto peniaze investovať do rozvoja svojich firiem, investovania, prípadne vytvárania ďalších pracovných miest," myslí si Danko.
      

Vláda tiež argumentuje, že zníženie DPH by z rozpočtu odobralo takmer 240 miliónov eur. Podľa Danka je otázne, kam tieto financie pôjdu, či na rozvoj infraštruktúry, alebo riešenie problémov v zdravotníctve, alebo na zaplatenie krátkodobých "populistických projektov", akými sú jazda vlakom zadarmo, či za polovičné ceny. "Lebo v druhom prípade by celý balíček darčekov, ktorý verejnosti oznámila vládna strana po minulotýždňovom sneme, si tak, či onak zaplatia zo svojich vreciek daňoví poplatníci," doplnil predseda SNS s tým, že neobstojí ani argument, že Medzinárodný menový fond (MMF) odporúčal Slovensku DPH ponechať na úrovni 20 %. Ako totiž uviedol, misia MMF spomenula, že buď bude ponechaná 20-% sadzba, alebo sa budú znižovať výdavky. "V znižovaní výdavkov, šetrení na vlastnej strane, má vláda obrovské rezervy. Namiesto zaťažovania občanov a firiem vyššími daňami, by mala vláda teda radikálne šetriť pri svojich výdavkoch, v štátnej a verejnej správe, hľadať úspory vo verejnom obstarávaní, alebo financie získať zdanením bánk," dodal Danko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies