SNS: Turecko do Európskej únie nepatrí

NETKY.SK • 1 December 2015, 14:08 • 2 min
SNS: Turecko do Európskej únie nepatrí

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) je znepokojená správami o novej dynamike v prístupových rokovaniach medzi Európskou úniou a Tureckom. SNS dlhodobo tvrdí, že Turecko do únie nepatrí. Reagovala tak na závery nedeľňajšieho (29.11.) summitu v Bruseli, kde sa lídri európskej dvadsaťosmičky okrem iného dohodli na oživení prístupového procesu s Ankarou výmenou za zastavenie prílevu utečencov na územie EÚ.

slovakia

left justify in out

Podľa predsedu strany Andreja Danka treba Turecko rešpektovať ako suverénnu krajinu a pomáhať mu v úsilí dotiahnuť sa na štandard dodržiavania ľudských práv, slobody slova a vierovyznania. Rovnako si myslí, že s ním treba rozvíjať vzájomnú hospodársku spoluprácu nie však vo vnútri EÚ, ale v rámci iných medzinárodných štruktúr.

 

"Turecko je historicky, kultúrne i hodnotovo inde než krajiny starého kontinentu. Európska únia je zoskupením európskych krajín, nie euroázijskou úniou. Každý kontinent, každá časť zemegule má svoje špecifiká. To platí v mnohých prípadoch aj pre hraničné krajiny na jednom kontinente. Preto pre iný vývoj, históriu a kultúru rovnako do únie nepatrí ani Ukrajina," pripomenul Danko.

 

SNS je zároveň proti nekonečnému rozširovaniu únie, čo označuje za kontraporduktívne. "EÚ si už neplní svoju funkciu – vzájomné posilňovanie sa a spoločný postup v hospodárskej oblasti pri súťaži so svetovými veľmocami," zdôraznil Danko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona