SNS: Stratégia pre mládež sa nedá uplatniť bez celkovej reformy

NETKY.SK • 26 Apríl 2014, 11:28 • 2 min
SNS: Stratégia pre mládež sa nedá uplatniť bez celkovej reformy

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) je znepokojená faktom, že vyše 70 percent mladých ľudí chce žiť mimo Slovenska.

slovakia

left justify in out

"Podobné štatistiky vyšli v priebehu niekoľkých minulých mesiacov viac ráz. Ale teraz je oveľa znepokojujúcejšie, že tento fakt oficiálne priznala aj vláda," vyhlásil pre TASR predseda SNS Andrej Danko.
      

Vláda SR sa podľa neho v najnovšej Stratégii Slovenskej republiky pre mládež na roky 2014-2020 priznáva, že viac ako 70 percent ľudí do 30 rokov by uprednostnilo život v inej krajine. 
      

"Na elimináciu tohto alarmujúceho ukazovateľa bola tiež stratégia prijatá. SNS sa však pýta, či je možné realizovať ciele v spomínanej stratégii bez celkovej reformy spoločnosti a naštartovania ekonomiky. Pretože ťažko môže vláda chcieť podporovať podnikanie u mladých, ak celkové podnikateľské prostredie na Slovensku je nezdravé," tvrdí Danko. "Aby totiž mladí mali chuť a možnosti podnikať, treba v našej krajine najmä prijať ozdravné opatrenia, ktoré by tomuto cieľu pomohli: návrat k rovnej dani, podpora živnostníkov a malých a stredných podnikateľov, zníženie odvodového zaťaženia, zmeny pri dohodách o pracovnej činnosti a dohodách o vykonaní práce, ktoré by umožnili väčšiu flexibilitu na trhu práce a podporili zamestnávanie," dodal. SNS podľa neho už dávnejšie navrhovala ako účinný nástroj príspevok pre zamestnávateľa na zamestnanie absolventa vo forme znížených odvodov na istý čas, teda to, čo dnes navrhuje aj stratégia vlády. 
      

"Ako pomôže zamestnanosti mladých 'systematické kariérne poradenstvo na zvýšenie orientácie mladých na trhu práce', keď sa jednoducho nemajú v čom orientovať, voľných pracovných miest je žalostne málo," pýta sa Danko na margo opatrení navrhovaných v stratégii. 
      

"Pokiaľ ide o budúcu zamestnanosť, je nevyhnutné silnejšie prepojenie školstva a praxe: podporu technických smerov ako strojárstvo, chemický priemysel, hutnícky priemysel, podporu stredných odborných škôl s konkrétnym zameraním a prepojenie odborných škôl s praxou, keďže školy dnes vypúšťajú množstvo absolventov z na trhu neuplatniteľných odborov," uviedol predseda SNS. "Pritom ministerstvo školstva, ktorého šéf predložil spomínanú stratégiu na rokovanie vlády, začiatkom roka nedalo na zoznam podporovaných odborov tie, absolventi ktorých na našom trhu chýbajú: strojárstvo či rôzne IT odbory," uzavrel Danko. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona