SNS: Stranícky generálny prokurátor je pre Slovensko hrozba

NETKY.SK • 4 Máj 2013, 09:13 • 2 min
SNS: Stranícky generálny prokurátor je pre Slovensko hrozba

Bratislava - Slovenská národná strana (SNS) žiada zmenu mechanizmu voľby generálneho prokurátora. Reaguje tak na prieťahy okolo nevymenovania generálneho prokurátora Jozefa Čentéša a účelovú novelu zákona o rozhodovaní Ústavného súdu SR, ktorá umožní vymenovať generálneho prokurátora so straníckou nálepkou. Pre TASR to uviedol predseda SNS Andrej Danko.

slovakia

left justify in out

"Generálna prokuratúra má byť nezávislá inštitúcia, ktorá musí dbať nad zákonnosťou. Podľa prijatej novele zákona o rozhodovaní Ústavného súdu bude generálny prokurátor ako nezávislá odborná autorita strážiaca zákonnosť v našej krajine ďalších šesť rokov len ilúziou," vyhlásil. Dodal, že vzhľadom na históriu kauzy ohľadom tejto voľby, za dôsledky tohto stavu v budúcnosti ponesú zodpovednosť všetky parlamentné politické strany.

Podľa SNS je riešením mechanizmus "stavovských" nominácií a voľba dvojtretinovou väčšinou v Národnej rade SR. 

Nové vedenie SNS ako reprezentant mimoparlamentného politického subjektu podľa Danka už niekoľko mesiacov vyzýva parlamentné strany, aby mechanizmus voľby generálneho prokurátora, alebo aspoň jeho nominácie, preniesli z parlamentných kuloárov a straníckych centrál medzi odbornú verejnosť a najmä medzi stavovskú reprezentáciu.

Ďalším riešením je podľa SNS novelizácia príslušnej legislatívy a úprava kvóra na zvolenie generálneho prokurátora dvojtretinovou väčšinou v parlamente. Podľa SNS by to pomohlo aspoň čiastočne navrátiť dôveryhodnosť inštitútu Generálnej prokuratúry SR v očiach verejnosti a oslobodilo by to novozvoleného generálneho prokurátora od tzv. "vďačnosti" jednej zo straníckych centrál. "Zároveň by mu to uvoľnilo ruky na nezávislú službu verejnosti a národu," uzatvára Danko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies