SNS: Spokojnosť zahraničných investorov ide na úkor Slovákov

NETKY.SK • 22 Júl 2013, 10:54 • 2 min
SNS: Spokojnosť zahraničných investorov ide na úkor Slovákov

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) upozorňuje na fakt, že spokojnosť zahraničných investorov s podmienkami Slovenskej republiky pre ich podnikanie ide na úkor domácich podnikateľských subjektov.

slovakia

left justify in out

Ako pre TASR uviedol predseda SNS Andrej Danko, strana reaguje na nedávny prieskum magazínu Site Selection, podľa ktorého je naša ekonomika pre zahraničných podnikateľov najatraktívnejšia. 

"To, že Slovensko je lídrom regiónu pre zahraničných investorov, vyplýva podľa slov samotných investorov z faktu, že kladne hodnotia zavedenie eura v našej krajine, ale spokojní sú najmä s nízkymi nákladmi na prácu," tvrdí Danko.

Podľa SNS síce nízke náklady na prácu na jednej strane predstavujú konkurenčnú výhodu v porovnaní s okolitými krajinami, avšak na druhej strane majú negatívne dôsledky na zamestnancov a taktiež na štátny rozpočet, do ktorého idú nižšie odvody a nižšie dane z príjmu. Podľa SNS ide o krátkodobý zamestnávateľský "benefit", nakoľko postupom času, v stredno- a dlhodobom horizonte dochádza k postupnému vyrovnávaniu rozdielov v odmeňovaní zamestnancov v jednotlivých krajinách, lenže "potom sú už zahraniční investori menej spokojní a z našej krajiny odchádzajú". 

Podľa SNS by vláda Slovenskej republiky mal viac dbať o pritiahnutie investorov s vyššou pridanou hodnotou, v prípade ktorých mzdy u zamestnancov nedosahujú také priepastné rozdiely oproti okolitým krajinám. 

Danko tiež upozorňuje, že postupné zjednocovanie ceny práce v pracovnoprávnych vzťahoch v rámci jednotlivých odvetví, vrátane zavedenia inštitútu minimálnej priemernej európskej mzdy žiada SNS aj v oficiálnom dokumente strany, preukázanom Európskej únii, ktorý nazvala Žiadosti slovenských vlastencov Bruselu – Popradské memorandum. "Aj týmto dokumentom, prijatom 29. júna 2013 v Poprade, SNS poukazuje na obrovskú diferenciáciu miezd u jednotlivých zamestnávateľov, pôsobiacich na územiach rôznych členských krajín Európskej únie – to nakoniec potvrdzujú aj hodnotenia samotných spokojných zahraničných investorov na Slovensku," uzatvára predseda SNS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies