SNS: Sankcie voči Rusku poškodzujú slovenské firmy

NETKY.SK • 4 Október 2014, 11:21 • 2 min
SNS: Sankcie voči Rusku poškodzujú slovenské firmy

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) s čoraz väčšími obavami sleduje vývoj situácie ohľadom konfliktu na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

"Odhliadnuc od nezmyselnosti konfliktu vo vzťahu k tamojším civilistom, dochádza taktiež k vysokým ekonomickým stratám na oboch stranách. Negatívny dopad týchto opatrení na slovenské firmy je významný," uviedol pre TASR predseda SNS Andrej Danko.
      

"Vzájomné sankcie medzi EÚ, USA a Ruskom vnášajú iba nestabilitu do už i tak ťažko skúšaného slovenského hospodárstva," dodal. Slovenské spoločnosti podľa neho v súčasnosti ťažko hľadajú nové trhy pre svoje výrobky. "Západné trhy sú charakteristické vysokou konkurenciou a značnými bariérami vstupu. Preto sa slovenské podniky už dlhodobo snažia presadiť na východných trhoch, ktoré sú z pohľadu budúcnosti kľúčové," tvrdí Danko.
      

Sankcie proti Rusku podľa neho napomáhajú výrobcom z Ázie a destabilizujú slovenských podnikateľov. "Strata trhov je významná skutočnosť pre každý jeden slovenský podnik a môže mať negatívne dopady pre jeho fungovanie. Ich budúce získanie je minimálne otázne a v konečnom dôsledku bude znamenať vynaloženie ďalších zdrojov s nejasným výsledkom," konštatuje predseda SNS.
      

Udržanie si východných a nájdenie nových trhov je podľa neho dôležité aj preto, lebo sankcie nemajú negatívny dosah len na priamy export slovenských firiem do Ruska, ale aj na firmy, ktoré sú subdodávateľmi pre staré členské krajiny EÚ. "Ak talianske, nemecké či francúzske spoločnosti nemôžu obchodovať s Ruskom, nebudú odoberať čiastkové komponenty pre svoje finálne výrobky ani od slovenských partnerov," uviedol.
      

Podľa SNS by sa vláda SR mala preto usilovať v prvom rade chrániť slovenské spoločnosti a napomáhať im v udržaní sa na východných trhoch. "Slovenská republika by nemala slepo nasledovať každé jedno rozhodnutie prijaté v Bruseli, lebo budúcnosť a prosperita slovenských podnikov je závislá aj od východných trhov. Zároveň by vláda mala kumulovať zdroje na pomoc poškodeným slovenským firmám tak, ako to robia iní členovia EÚ vo vzťahu k svojim domácim producentom," uzatvára Danko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies