SNS: Rozpočtové ciele vlády sú nereálne

NETKY.SK • 18 Október 2014, 13:01 • 2 min
SNS: Rozpočtové ciele vlády sú nereálne

BRATISLAVA - Podľa Slovenskej národnej strany (SNS) je budúcoročný štátny rozpočet, ktorý schválila vláda, mimoriadne ambiciózny.

slovakia

left justify in out

"Predpoklady, za ktorých bol zostavený, sa v budúcnosti môžu ukázať ako ťažko dosiahnuteľné a neurčité," vyhlásil pre TASR predseda SNS Andrej Danko.
      

"Poklesu výdavkov o 756 miliónov eur oproti roku 2014 je len ťažko uveriť, nakoľko doterajšie hospodárenie vlády nijako nenasvedčuje snahe šetriť," tvrdí predseda SNS. 
      

V prípade znižovania výdavkov je podľa neho dôležité osobitné a zároveň individuálne posúdenie. "V žiadnom prípade nie je možne celoplošné škrtanie naprieč všetkými rezortmi. Už teraz niektoré rezorty vykazujú nedostatok zdrojov a ich hospodárenie je na úkor občanov," uviedol Danko.
      

V prípade príjmov je podľa neho schvaľovaný rozpočet postavený na raste HDP vo výške 2,6 %. "Tento predpoklad je za určitých okolností splniteľný, avšak aktuálna situácia týkajúca sa vzájomných sankcií EÚ a Ruska nijako tomu nepomáha. Dôkazom je aj fakt, že samotná Európska únia očakáva zníženie hospodárskeho rastu na ďalšie obdobia. Nakoľko priemysel SR je závislý najmä od EÚ, tak predpokladaný rast HDP na Slovensku nemusí byť dosiahnuteľný," konštatuje Danko.
      

Vlada vo svojich predpokladoch pri schvaľovaní rozpočtu podľa neho počíta s mierou nezamestnanosti na úrovni 13 %, čo SNS aj s ohľadom na doterajšiu vládnu politiku zamestnanosti považuje za nereálne. "Vláda od svojho nástupu len minimálne prispela k zlepšeniu zamestnanosti a životnej úrovne obyvateľstva," tvrdí Danko s tým, že podstatné bude, v akej forme rozpočet schváli parlament.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies