SNS: Rómska reforma by sa mala začať v "spálňach" chatrčí

NETKY.SK • 7 Marec 2013, 09:44 • 2 min
SNS: Rómska reforma by sa mala začať v "spálňach" chatrčí

BRATISLAVA - Tzv. rómska reforma by sa nemala začínať cez deň na úradoch práce a sociálnych vecí, ale v noci v "spálňach" chatrčí, kde sa "ako na bežiacom sociálnom páse rodia stále nové a nové deti nezodpovedných osadníkov". V reakcii na dnešný rómsky protest mimoparlamentnej Strany rómskej únie na Slovensku (SRÚS) to pre TASR vyhlásil prvý podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Rafael Rafaj.

slovakia

left justify in out

"SNS predpovedá zlyhanie tzv. rómskej reformy, pretože nerieši podstatu – populačne nezvládnuteľný nárast neprispôsobivej časti osadníkov," dodal.

 "V čase globálnej ekonomickej krízy je kľúčovým predpokladom na zvládnutie tohto problému a podmienkou na uvoľnenie finančných zdrojov pre neprispôsobivé komunity zavedenie populačného modelu 'jedno dieťa stačí'," zdôraznil Rafaj.

Slovenská národná strana podľa neho principiálne odmieta politiku vydierania štátu a majority akýmikoľvek menšinami, vrátane rómskych vyhrážok o rabovaní. "Protest, ktorý dnes zorganizovala Strana rómskej únie považuje SNS za provokáciu odtrhnutú od života," vyhlásil Rafaj. "V 'starej' línii veľkých očí a natiahnutých rúk idú aj finančné požiadavky na fondy EÚ od splnomocnenca vlády pre rómske komunity. Rovnako vládou schválená novela antidiskriminačného zákona, ktorá šalamúnsky, údajne 'dočasne', zavádza ďalšie zvýhodňovanie menšín, problematiku systémovo nerieši," dodal Rafaj.

Asi 70 Rómov sa dnes zhromaždilo v Bratislave pred sídlom Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny SR na protestnom pochode, ktorý organizovala mimoparlamentná Strana rómskej únie na Slovensku (SRÚS). Zúčastnení žiadali od vlády, aby im zabezpečila dôstojný život a prácu.

"Rómska populácia je dnes úplne na konci spoločnosti a Smer-SD sľuboval istoty. Žiaľ, vidíme presný opak - situácia nás Rómov je zlá. Tento problém už nemožno kopiť, lebo raz to aj tak praskne a je len otázka času, kedy. Rómovia nechcú iba poberať sociálne dávky, chcú si ich odrobiť," zdôraznil dnes predseda SRÚS František Tanko. Podotkol pritom, že sa viackrát pokúšal stretnúť so šéfom rezortu práce Jánom Richterom i premiérom Robertom Ficom (obaja Smer-SD), no ani jeden ho neprijal.

Spred ministerstva práce sa Rómovia presunuli pred sídlo Úradu vlády, kde organizátori odovzdali premiérovi "darček" v podobe prázdneho hrnca. "Aby videli, že občania tejto krajiny umierajú od hladu," vysvetlil symboliku Tanko. Demonštranti sa pôvodne chceli dožadovať stretnutia s premiérom aj dnes, ten však na Úrade vlády SR nebol. Ešte doobeda odcestoval do Varšavy, kde sa zúčastní na summite predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies