SNS predloží novelu zákona o ÚPN, uvažuje aj o jeho zrušení

NETKY.SK • 29 Október 2010, 11:40 • 2 min
SNS predloží novelu zákona o ÚPN, uvažuje aj o jeho zrušení

SNS predloží novelu zákona o ÚPN, uvažuje aj o jeho zrušení

slovakia

left justify in out

img

Slovenská národná strana (SNS) chce predložiť novelu zákona o Ústave pamäti národa (ÚPN), uvažuje aj o možnosti jeho úplného zrušenia. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda SNS Ján Slota.
"Zákon bude určite hotový do konca roka," doplnil Slotu podpredseda SNS Ján Ikrényi. Podľa Slotu ÚPN nesplnil spoločenské očakávania. "ÚPN sa stabilne zaoberá malými pešiakmi v rámci ŠtB a gardoví dôstojníci ŠtB sú vo vysokých politických funkciách," vyhlásil. Vyslovil tiež podozrenie, že niektorí pracovníci ÚPN môžu obchodovať s archívnymi informáciami, alebo ich využívať na politické ciele. Slota dodal, že ústav by sa podľa neho mal zaoberať aj perzekúciami horthyovského režimu na južnom Slovensku.
Podľa Ikrényiho má ÚPN plniť osvetové úlohy a nie archívny servis. Naznačil tri možnosti, z ktorých prvou je zrušenie "tejto relatívne malej a nákladnej inštitúcie". Druhá možnosť je podľa neho transformácia do sústavy archívov, napríklad do Vojenského historického ústavu (VHÚ). "ÚPN by bol subsumovaný do VHÚ," povedal Ikrényi s dodatkom, že táto možnosť mu pripadá byť najschodnejšia. Tretia možnosť je podľa neho komplexná transformácia ÚPN.
Na otázku, či je SNS nespokojná s prácou predsedu Správnej rady ÚPN Ivana Petranského, ktorého pôvodne sama nominovala, Slota odpovedal, že Petranský je len jeden "z x ľudí vo vedení ÚPN".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies