SNS: Politici by nemali zneužívať občanov Ukrajiny

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 15:28 • 2 min
SNS: Politici by nemali zneužívať občanov Ukrajiny

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) pripomína, že významným aspektom pre dlhodobý a stabilný rozvoj našej ekonomiky je dobrá obchodná a hospodárska spolupráca Európskej únie (EÚ) s krajinami východnej Európy a Ázie.

slovakia

left justify in out

"Preto SNS uvítala utlmenie ozbrojených stretov na ukrajinsko-ruskom pohraničí, po prijatí dohôd Minsk II, a oceňuje osobnú angažovanosť nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda pri vytvorení podmienok na postupné zastavenie bojov a zníženie napätia medzi znepriatelenými stranami vo vojnou sužovanom regióne," uvádza sa v dnešnom vyhlásení Predsedníctva SNS.

 

Aj keď súčasné prímerie medzi ukrajinským štátom a povstalcami z Luhanskej a Doneckej oblasti je veľmi krehké, základnou povinnosťou predstaviteľov všetkých reprezentantov v konflikte zainteresovaných strán je podľa SNS využiť súčasný, ťažko dosiahnutý pokoj zbraní na "prenesenie merita sporu z bojových línií k rokovaciemu stolu a k pokojným, vecným diplomatickým rokovaniam o všetkých sporných otázkach".

 

"Žiadna politická reprezentácia, či už z dotknutých regiónov, alebo Kyjeva, Moskvy, Bruselu, resp. Washingtonu nemá právo zneužívať občanov luhanského a doneckého regiónu, ani ostatných občanov EÚ, na presadzovanie si svojich teritoriálnych, mocenských ambícií," vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.

 

Preto je podľa neho SNS znepokojená "opakujúcimi provokáciami, ktoré ohrozujú zložito nastolené prímerie a žiada vládu SR, aby svojimi diplomatickými aktivitami efektívnejšie prispievala k definitívnemu ukončeniu bojov, stiahnutiu ozbrojencov z frontovej línie a návratu občanov v ohrozených regiónoch k pokojnému civilizovanému spôsobu života".

 

"Zvyšovanie množstva bojovej techniky v oblasti môže, naopak, zúčastnené strany zvádzať k obnoveniu ozbrojených konfrontácií a tým aj k zmareniu súčasného pokoja zbraní," uviedol prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška.

 

Slovenská zahraničná politika musí podľa Predsedníctva SNS aktívne prispievať k eliminácii prekážok brániacich využitiu celého rozvojového potenciálu štátu. "Slovenská národná strana zastáva proslovenskú politiku a jej hlavným záujmom je mier. Zodpovednosť veľkých štátov, USA, Ruska, je aj za nás menších. Nie sme sudcami, či je lepší Američan, alebo Rus, je len dobrý a zlý človek, a je jedno, akú má farbu pleti, národnosť či vierovyznanie," uzavrel predseda SNS Danko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies