SNS podá podnet na prokuratúru pre reprivatizáciu Stredoslovenskej energetiky

NETKY.SK • 28 Máj 2013, 10:43 • 2 min
SNS podá podnet na prokuratúru pre reprivatizáciu Stredoslovenskej energetiky

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) podá podnet na Generálnu prokuratúru SR v súvislosti s reprivatizáciou Stredoslovenskej energetiky (SSE).

slovakia

left justify in out

"SNS trvá na tom, že strategické energetické a infraštruktúrne aktíva musí kontrolovať štát, pretože je to vec národnoštátneho záujmu," uviedol predseda SNS Andrej Danko v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla tlačová tajomníčka strany Zuzana Kohútková.

Česká energetická skupina EPH, ktorú ovládajú českí podnikatelia Daniel Křetinský a Petr Kellner a slovenská finančná skupina J&T, získala exkluzivitu na rokovania o predaji 49-percentného podielu SSE, ktorý chce predať francúzska spoločnosť Electricité de France (EDF). "Premiér Robert Fico ešte pred parlamentnými voľbami v roku 2012 vyhlasoval, že v prípade volebného víťazstva strany Smer-SD jeho vláda nebude privatizovať strategické podniky. Dnes má šancu získať rozpredané podniky naspäť, ale nekoná," tvrdí Danko. 

Predseda národniarov Danko hovorí, že vláda nevyužíva predkupné právo v prípade SSE s argumentom, že štát na to peniaze nemá a nenájde. "Sponzori však peniaze nájdu, vediac, že ich investície sa im vrátia," uviedol s tým, že ak strana Smer-SD nevyužije svoje dominantné politické postavenie vo vláde a nebude kupovať predávane podiely strategických energetických podnikov, posilní tak finančne skupiny. "Vláda SR svojim konaním poškodzuje záujmy Slovenskej republiky," napísal Danko. 

Pred týždňom sa objavili prvé medializované informácie, že sa firma EPH s najväčšou pravdepodobnosťou stane novým minoritným akcionárom SSE. Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré je vykonávateľom akcionárskych práv majoritného podielu SSE, však túto informáciu zatiaľ nepotvrdilo. “Jednoznačne túto informáciu nepotvrdzujem,“ zdôraznil minulý týždeň hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič. Hovorkyňa SSE Jana Bolibruchová sa k celej záležitosti vyjadrovať nechce a agentúre SITA odporučila, aby sa obrátila na centrálu francúzskej spoločnosti. Tá sa zatiaľ k celej záležitosti nevyjadrila a poslala len strohú reakciu: “Ďakujeme vám za váš záujem o EDF, dostali sme vašu správu a bude vybavená čo najskôr“. Podľa medializovaných informácií by sa mala hodnota predávaného podielu pohybovať na úrovni 400 až 500 miliónov eur. 

Stredoslovenská energetika dodáva energiu pre takmer 712-tisíc zákazníkov. Okrem elektrickej energie dodáva svojim zákazníkom aj zemný plyn. Pôsobí najmä na strednom Slovensku, kde pôsobí už viac ako 85 rokov. Francúzsky investor Electricité de France kúpil 49-percentný podiel v SSE pred viac ako desiatimi rokmi za 158 mil. eur. Zvyšok akcií drží v rukách štát prostredníctvom Fondu národného majetku SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies