SNS: Pätina Slovákov zarába menej ako 500 eur mesačne

NETKY.SK • 23 Júl 2014, 10:35 • 2 min
SNS: Pätina Slovákov zarába menej ako 500 eur mesačne

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) považuje za znepokojujúce, že 20 % zamestnaných ľudí zarába menej ako 500 eur mesačne v hrubom.

slovakia

left justify in out

 "Je pritom celkom zavádzajúce, že priemerná mzda na Slovensku vychádza na 824 eur, keďže mzdy u väčšiny ľudí sú hlboko nižšie a štatistiku vylepšuje malé percento vysokých príjmov," uviedol predseda strany Andrej Danko. 

 

"V zmysle dostupných štatistických údajov týkajúcich sa priemerných platov na Slovensku ide o dlhodobý problém. Ani jedna vláda nebola schopná plniť svoje sľuby a reálne priniesť pracujúcim občanom zlepšenie životnej úrovne," dodal. 

 

Priemerná mzda na Slovensku za rok 2013 predstavuje 824 eur, čo však neznamená disponibilné prostriedky. "Po odpočítaní daní a odvodov sa radíme medzi krajiny s najnižšou kúpyschopnosťou obyvateľov v Európskej únii. Len máloktorý predstaviteľ vlády a parlamentu si vie predstaviť, aké ťažké je vyžiť z tohto príjmu. Náklady na život sa pritom neustále zvyšujú a ľudia sa krútia v kolotoči nedostatku," tvrdí predseda SNS.

 

Približne 700.000 Slovákov podľa neho musí vyžiť s čistým príjmom pod 300 eur a z tohto príjmu musí nielen platiť jedlo, ale aj účty a rôzne iné veci. 

 

"Vyhlásenia vlády v oblasti nezdražovania cien plynu a iných sociálnych benefitov pre niektoré skupiny obyvateľstva nič neriešia. Ide len o krátkodobý populisticko-marketingový ťah s cieľom zmierňovania spoločenských rozdielov," vyhlásil Danko. Dodal, že zámerom vlády by v prvom rade mala byť stabilná a najmä rastúca stredná vrstva obyvateľstva. To sa dá podľa neho dosiahnuť iba zvýšenou zamestnanosťou a zvyšovaním konkurencieschopnosti slovenských podnikov. 

 

"Riešenie vo forme sociálnych balíčkov bez budúcej perspektívy rastu nie je žiaduce. Rozdeľovanie daní od poctivých pracujúcich občanov pre ľudí neochotných pracovať a taktiež neprispôsobivých občanov s cieľom predchádzania sociálnym nepokojom je cesta dlhodobo neudržateľná," uzavrel Danko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona