SNS nechce zrušiť ochranu slovenskej pôdy, postaví sa proti Bruselu

NETKY.SK • 27 Február 2017, 13:34 • 2 min
SNS nechce zrušiť ochranu slovenskej pôdy, postaví sa proti Bruselu

BRATISLAVA – Slovenská národná strana (SNS) sa stavia proti zrušeniu ochrannej lehoty na predaj slovenskej pôdy a v tejto snahe je odhodlaná postaviť sa proti Bruselu. SNS upozorňuje na to, že zrušenie ochrannej lehoty môže spôsobiť predaj pôdy zahraničným špekulantom.

slovakia

left justify in out

Národniari v tejto súvislosti pripomínajú novelu ústavy, ktorá zabezpečí ešte účinnejší mechanizmus ochrany slovenskej pôdy pred vykupovaním zahraničných korporácií. "Návrh novely prešiel s podporou 112 hlasov a takmer všetkých poslaneckých klubov v januári 2017 do druhého čítania," pripomenula riaditeľka tlačového oddelenia SNS Júlia Kollárová o legislatívnom návrhu, ktorý predložili poslanci SNS Andrej Danko, Eva Antošová, Jaroslav Paška a Tibor Bernaťák.

 

Podľa národniarov čelí v súčasnosti agrorezort nátlaku Bruselu. "Slovenské ministerstvo zaväzuje urýchlene prijať ucelený komplex zákonných opatrení, ktoré môžu ešte pred prijatou novelou o ochrane pôdy spôsobiť rozsiahle skupovanie poľnohospodárskej pôdy zahraničnými investormi, nielen od fyzických osôb, ale aj od právnických osôb, čo môže spôsobiť neregulované nadobúdanie obchodných podielov držiacich vlastnícke práva k našej poľnohospodárskej pôde," vysvetlila Kollárová. Strana je podľa jej slov "odhodlaná postaviť sa diktátu Bruselu v tejto otázke".

 

Novela z dielne SNS chce meniť v Ústave SR článok 20 a článok 44. "Súčasná legislatíva vníma pôdu ako hociktorý iný tovar, čo sme my považovali za nesprávne, a preto sme pristúpili k riešeniu tejto problematiky," poznamenala Antošová.

 

Výsledkom je zakotvenie definície, že pôda je "neobnoviteľný prírodný zdroj, ktorý požíva osobitnú ochranu zo strany štátu a spoločnosti", a to priamo v článku 44 Ústavy SR. "Podaný návrh nám otvorí dvere k možnostiam riešenia nadobúdania poľnohospodárskej a lesnej pôdy, jej legislatívnej ochrany a zabezpečenia potravinovej bezpečnosti národa," podčiarkla.

 

Podľa Jaroslava Pašku v poslednom období po svete veľké množstvá pôdy kupujú čínske, americké, nemecké a francúzske spoločnosti. Štát sa musí postarať, aby neprišlo k takému rozpredaju pôdy, ktorý poškodí občanov SR.

 

"Mieru treba stanoviť na základe podmienok, ktoré určí zákon a ktorá umožní mechanizmy na reguláciu nakladania s pôdou," upozornil. Po zmene v Ústave SR by sa mali prijať zákony, ktoré by spresňovali procedúru nakladania s pôdou, či už obchodnými spoločnosťami alebo roľníkmi hospodáriacimi na pôde.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona