SNS: Musíme byť opatrní, o zvýšení koncesionárskych poplatkov budeme rokovať s partnermi

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 14:16 • 2 min
SNS: Musíme byť opatrní, o zvýšení koncesionárskych poplatkov budeme rokovať s partnermi

BRATISLAVA – Slovenská národná strana (SNS) bude o situácii, ktorá vznikla okolo zvýšenia koncesionárskych poplatkov, rokovať vo vnútri strany a potom podľa predsedu poslaneckého klubu národniarov Tibora Bernaťáka aj s koaličnými partnermi.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Bernaťák dnes pre agentúru SITA, aj pre SNS platí záväznosť programového vyhlásenia vlády. Podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára všetci si musia uvedomiť, že čo je v programovom vyhlásení vlády, je záväzné. Ako povedal pre agentúru SITA, na Koaličnej rade rokovali o balíku zákonov.

 

Zároveň sa dohodli, že o koncesionárskych poplatkoch budú rokovať s ministrom kultúry, a to najmä o načasovaní zvýšenia a o čiastke, o koľko sa majú poplatky zvýšiť. Bugár upozornil, že ak by si koaliční partneri hneď na začiatku vyberali, čo sa bude plniť a čo nie, išlo by o koniec koalície. „Každý musí byť opatrný pri vyjadrovaní názorov. Najskôr treba rokovať s partnermi a potom oznamovať veci cez médiá,“ dodal.


Ak sa ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi nepodarí presadiť návrh novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS), bude zvažovať svoje ďalšie kroky. Jednou z možností je aj odchod z postu ministra. Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave, kde reagoval na piatkové rokovanie Koaličnej rady, na ktorom riešili koncesie. Presadenie tzv. koncesionárskych poplatkov je pre neho kľúčovým cieľom a podľa vývoja zváži ďalšie kroky. „Som ochotný do toho dať aj svoj politický osud, lebo si myslím, že Slovensko to potrebuje,“ poznamenal.


Šéfa rezortu kultúry prekvapilo, akým spôsobom SNS oznámila, že návrh nepodporí. Slovenská národná strana v stredu 1. júna cez médiá upozornila, že "v tejto chvíli nepodporí zvýšenie koncesionárskych poplatkov za rozhlasové a televízne vysielanie". Návrh novely zákona strana podporí až vtedy, keď "budú predložené jasné vízie budúceho vysielacieho programu, keď program a koncepcia vysielania bude napĺňať princípy verejnoprávnosti a národnej kultúrnej inštitúcie, keď sa prijmú opatrenia na skvalitnenie vysielania, od jazykovej kultúry, až po zostavenie programovej štruktúry". Podľa Maďariča to je neštandardné. Zvýšenie koncesií totiž minister považuje za zvýšenie nezávislosti.


Programové vyhlásenie vlády schválila Koaličná rada, vláda aj Národná rada SR, preto ministra kultúry „nepríjemne zaskočilo, že jeden z koaličných partnerov cez médiá oznámil svoj zámer tento cieľ nepodporiť“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies