SNS: Kurzové pohyby potvrdzujú, že na ukrajinskej vojne profitujú najmä USA

NETKY.SK • 10 Január 2015, 11:43 • 2 min
SNS: Kurzové pohyby potvrdzujú, že na ukrajinskej vojne profitujú najmä USA

BRATISLAVA - Ekonomická bilancia dopadu ukrajinského konfliktu na zainteresované štáty mala v závere roka 2014 jasného víťaza, USA. Pre TASR to vyhlásil prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Pokiaľ ešte v prvej polovici mája bol kurz eura voči doláru tesne okolo hranice 1,40 USD za jedno euro, po nástupe účinku hospodárskych sankcií uplatnených EÚ voči Rusku a recipročne Ruska voči EÚ začala medzinárodná dôveryhodnosť, ako aj hodnota našej meny postupne klesať," konštatoval Paška.
      

Aj keď oficiálne správy zdôvodňujú tento pohyb najmä ako dôsledok politického vývoja v Grécku či opatrení Európskej centrálnej banky (ECB), dôvod je podľa Pašku aj niekde inde. "Obchodná výmena medzi Ruskom a úniou sa totiž v dôsledku obojstranných sankcií prudko znížila. Mnohí európski producenti prišli o odbytište, museli znížiť výrobu, prepustiť zamestnancov. Veľké straty zaznamenali európske podniky ľahkého aj ťažkého priemyslu, poľnohospodári či cestovný ruch," povedal. 
      

"Je preto prirodzené, že európska mena rovnako ako rubeľ v dôsledku nepriaznivého hospodárskeho vývoja v tomto regióne voči americkému doláru oslabujú. Súčasné oslabenie eura takmer o 15 % až pod hodnotu 1,19 USD, čo je najhoršia hodnota od marca 2006, je toho zrejmým dôkazom," dodal podpredseda SNS. 
      

Skutočnosť, že nezávislí experti predpokladajú aj ďalšie pokračovanie straty hodnoty eura, čoskoro až k parite s USD 1 ku 1, podľa Pašku potvrdzuje, že obeťou politických a ekonomických sankcií pre konflikt na Ukrajine nebude iba Rusko, ktorého mena za posledný rok stratila 40 % hodnoty, ale aj eurozóna s očakávaným poklesom hodnoty meny z 1,40 na 1,0 k USD.
      

"Preto je od Merkelovej, Tuska a ďalších lídrov EÚ krátkozraké vytešovať sa z toho, ako sankciami Rusom znehodnocujú menu a likvidujú ekonomiku, keď tým súčasne vedú celú Európu k hospodárskemu úpadku a chudobe," vyhlásil Paška. "Veď pre každého z nás takýto trend v skutočnosti znamená, že v dôsledku poslušného správania sa lídrov únie, ktorí si spoza Atlantiku nechávajú diktovať už aj hospodársku politiku voči Rusku, prichádzame asi o 35 % hodnoty z našich úspor či 35 % reálnej hodnoty každodennej mzdy voči doláru a ďalším svetovým menám," dodal. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies