SNS: Kroky vlády povedú k zhoršeniu situácie poctivých malých podnikateľov

NETKY.SK • 3 Január 2014, 12:18 • 2 min
SNS: Kroky vlády povedú k zhoršeniu situácie poctivých malých podnikateľov

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) víta každý krok vlády SR, ktorý by viedol ku konsolidácii verejných financií, k zlepšeniu výberu daní a k zníženiu daňových únikov, ako aj k zvýšeniu príjmov do štátnej pokladnice.

slovakia

left justify in out

Konštatuje však, že kroky vlády nie sú koncepčné a systémové a povedú k zhoršeniu situácie poctivých a slušných malých podnikateľov a živnostníkov. Uviedol to predseda SNS Andrej Danko.

Zmeny, ktoré vláda presadila a ktoré začnú platiť v roku 2014, podľa neho nepovedú vždy k potrestaniu špekulantov, naopak, priťažia tým poctivým. Zavedenie tzv. daňovej licencie, zvýšenie sociálnych a zdravotných odvodov pre živnostníkov, skrátenie lehoty na odpisovanie strát zo siedmich na štyri roky, odvody pre tzv. dohodárov a mnohé ďalšie kroky zasiahnu najmä malé firmy. "Už v roku 2013 sme na Slovensku zaznamenali ich úbytok. Existuje reálna obava, že ak sa pravidlá nezmenia, aj nový rok sa bude niesť v rovnakom trende."

Dobré podnikateľské prostredie podľa Danka potrebuje stabilitu a pravidlá, ktoré sa nemenia každú chvíľu pre potreby vyriešenia jedného problému. Jednorazové opatrenia, ktoré neberú do úvahy dlhodobý horizont, ekonomike nepomôžu. Spôsobia skôr chaos a vyvolajú nechuť byť aktívny.

Oživenie ekonomiky vždy súviselo so znižovaním daní. Ak sa však daň zo zisku najskôr zvýši o 4 %, a potom klesne o 1 %, nejde ani o koncepčné opatrenie, ani o dlhodobý efekt. V konečnom dôsledku ide stále len o zvýšenie dane s negatívnym efektom práve pre malé firmy, pričom následné malé zníženie je pozitívum viac pre veľké firmy s vyšším ziskom.

"SNS opäť vyzýva na zavedenie rovnej dane, zníženie odvodového zaťaženia a zrušenie odvodových povinností v prípade dohôd o pracovnej činnosti a dohôd o vykonaní práce. V neposlednom rade sú potrebné opatrenia na zamedzenie odlevu peňazí do daňových rajov, ako aj vyššie zdanenie nadnárodných monopolov a telekomunikačných spoločností, aby ich zisky neodchádzali do zahraničia. Tam sú totiž peniaze, ktoré v štátnej kase chýbajú. SNS verí, že kompetentní to vezmú do úvahy a rok 2014 nebude pre tých malých a poctivých horší," dodal Danko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies