SNS: Konflikt na Ukrajine je výsledkom rozpínavosti Európskej únie

NETKY.SK • 30 August 2014, 08:20 • 2 min
SNS: Konflikt na Ukrajine je výsledkom rozpínavosti Európskej únie

BRATISLAVA - Podľa Slovenskej národnej strany (SNS) je konflikt na Ukrajine vyvrcholením zbytočnej rozpínavosti Európskej únie (EÚ). "Aj keď SNS s obavami sleduje vývoj u svojho východného suseda, opätovne zdôrazňuje, že Ukrajina do EÚ nepatrí, tak, ako ani Turecko," vyhlásil pre TASR predseda SNS Andrej Danko.

slovakia

left justify in out

"Konflikt a vojna vznikli kvôli geopolitickým záujmom veľmocí Ruska a USA. Lenže mocnosti, ktoré sa cítia zodpovedné za ostatný svet, musia v prvom rade komunikovať a byť si vedomé, že ich unáhlené rozhodnutia a egoizmus negatívne vplývajú na menšie a malé krajiny," tvrdí Danko. "Mocnosti, vedomé si svojej sily by si mali byť v prvom rade vedomé aj zodpovednosti, ako tú svoju silu používať," vyhlásil predseda SNS.
      

Slovensko ako malá krajina podľa neho vždy trpelo pri konfliktoch veľkých štátov. "Dôkazom sú práve augustové dni, v ktorých si pripomíname vypuknutie Slovenského národného povstania, či vstup vojsk Varšavskej zmluvy na naše územie. Dnes hrozí, že Slovensko bude opäť trpieť za rozhodnutia a záujmy iných," tvrdí Danko. "Naša krajina nedisponuje jadrovými zbraňami a už ani funkčnou armádou. Je hrozivé si predstaviť, čo sa môže stať, ak sa ozbrojený konflikt rozšíri až k našim hraniciam. A to prvý raz v povojnovej histórii reálne hrozí," podčiarkol.
      

Paradoxné podľa neho je, že z tohto konfliktu ťažia ľudia, ktorí nie sú zástancami demokracie, konkrétne bieloruský prezident Aleksandr Lukašenko. "Ťaží z toho vnútropoliticky, zahraničnopoliticky, i hospodársky. A je až komické, ako predstavitelia EÚ, ktorí mu nevedeli prísť na meno, zrazu využívajú jeho 'pohostinnosť' na kvázi neutrálnej pôde," upozornil.
      

Podľa Danka nie je dobré vnímať konflikt čierno-bielo, obhajovať len "proamerické, alebo len proruské postoje". "V prvom rade by sme mali myslieť na naše slovenské záujmy a na pokoj v našej krajine. K tomu však nepomôžu rozporuplné kroky predstaviteľov našej vlády, keď na jednej strane minister zahraničných vecí a európskych záležitostí hlasuje za sankcie, a na strane druhej predseda vlády hovorí o škodlivosti týchto sankcií," vyhlásil Danko.
      

Pravda podľa neho je, že tento konflikt, embargo a sankcie Slovensku škodia. "Preto by sme mali spoločne a vlastenecky, bez ohľadu na pravicu či ľavicu, hájiť proslovenské a pronárodné záujmy. SNS apeluje na slovenskú vládu, aby s chladnou hlavou a s plnou zodpovednosťou urobila všetko pre zmiernenie negatívnych dôsledkov konfliktu na našu krajinu," uzatvára Danko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona