SNS: Každý Slovák musí splácať nie vlastný osemtisícový dlh

NETKY.SK • 8 Január 2014, 10:07 • 2 min
SNS: Každý Slovák musí splácať nie vlastný osemtisícový dlh

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) je znepokojená narastajúcim verejným dlhom Slovenska.

slovakia

left justify in out

"V tomto roku sa má podľa prognóz zvýšiť až na 57 percent, čo je už kritický stav," uviedol pre TASR predseda strany Andrej Danko. 

"Takýto verejný dlh znamená zadlženie pre každého občana takmer 8000 eur. Čiže občania sú bez vlastného pričinenia dlžníkmi a ich dlh narastá," dodal. 

Podľa SNS vláda nerobí všetko pre to, aby sa zadlžovanie Slovenska znižovalo. "Koncom roka, kedy sa dlh vyšplhal na 58 percent, prijala jednorazové opatrenie na jeho okamžité zníženie: dlh klesol na základe splácania dlhopisov a štátnych poukážok v hodnote poldruha miliardy eur a predčasným odkupom 1,4 miliardy eur," konštatuje Danko. "Bolo to však jednorazové a v dlhodobejšom horizonte nesystematické riešenie, keďže Slovensko potrebuje postupné a systematické znižovanie verejného dlhu a nie jeho výkyvy," zdôrazňuje líder národniarov. 

K zadlžovaniu Slovenska dochádza podľa neho aj nepriamou cestou, a to zvyšovaním dlhu spoločností so štátnou účasťou, s cieľom vyplatenie vyšších dividend. "Vláda by mala financie získané z podielov v podnikoch využívať racionálne a mať pritom neustále ne zreteli budúci vývoj našej spoločnosti," uviedol predseda SNS. "Nestačí len prijímať opatrenia na zvyšovanie príjmov do rozpočtu – mnoho razy s otáznym efektom – ale nezanedbateľnou súčasťou ozdravných opatrení je znižovanie výdavkov a podporovanie investičných výdavkov namiesto spotrebných," uzavrel Danko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies