SNS je proti televíznej propagácii maďarčiny na bohoslužbách

NETKY.SK • 19 Máj 2013, 08:06 • 2 min
SNS je proti televíznej propagácii maďarčiny na bohoslužbách

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) rešpektuje autonómne postavenie cirkvi a hlboko si váži nezameniteľný prínos jej predstaviteľov v národno-emancipačnom procese slovenského národa. Historicky prvý prenos katolíckej bohoslužby v maďarčine na Slovensku na sviatok Turíce a v roku 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a sv. Metoda však považuje SNS za veľmi nešťastné a nie vhodné rozhodnutie aj v kontexte úsilí o vymenovanie samostatného biskupa Maďara. Pre TASR to uviedol prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.

slovakia

left justify in out

Podľa SNS by cirkev "namiesto propagácie maďarčiny mala zabezpečiť celebrovanie omší v štátnom jazyku pre každého Slováka žijúceho na južnom Slovensku". Odvysielanie omše tretieho najvýznamnejšieho kresťanského sviatku Zoslanie Ducha Svätého len pre úzky jazykový okruh maďarsky hovoriacich občanov Slovenska, ktorí bohoslužby v materinskom jazyku aj tak sledujú na maďarskej verejnoprávnej stanici, podľa Rafaja nemá nič spoločné s budovaním národných kresťanských tradícií.

"SNS by uvítala, keby Konferencia biskupov Slovenska (KBS) skôr riešila diskrimináciu slovenských veriacich žijúcich na južnom a východnom Slovensku, ktorí stále nemajú možnosť v obciach prevažne s väčšinovým maďarsky hovoriacim obyvateľstvom pravidelne počuť slovo božie v slovenčine. V polovici 90. rokov sa tak dialo až v 394 obciach a podľa informácií SNS jazyková diskriminácia veriacich Slovákov rôznymi cirkvami stále nie je odstránená," vyhlásil Rafaj. 

Podľa informácií zverejnených KBS televízny prenos katolíckej bohoslužby v maďarčine so slovenskými titulkami na verejnoprávnej stanici RTVS má byť na slávnosť zoslania Ducha Svätého v dnes o 11:00 na Dvojke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona